Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

A brutális vérengzés után minden eddiginél súlyosabb intézkedéseket jelentett be a szerb elnök

Elfogták azt a férfit, aki nyolc embert megölt és tizennégy másikat megsebesített egy automata fegyverrel az éjszaka Szerbiában. Először egy baráti társaságra nyitott tüzet egy falu iskolaudvarán, majd két másik településen is lövöldözött. Nyolcórás hajtóvadászat után fogták el. A szerb elnök minden eddiginél súlyosabb ellenintézkedéseket jelentett be: lecsapnak minden illegálisan tárolt fegyverre, és megerősítik a rendőrséget. Az eset alig két nappal azután történt, hogy egy belgrádi iskolában kilenc emberrel végzett egy 13 éves diák.

 

A szerb rendőrség közzétett egy képet a támadóról, percekkel azután, hogy elfogta a férfit: a 21 éves Uros Blazicot mintegy 8 órányi hajtóvadászat után fogták el. Terrorizmussal és többrendbeli gyilkossággal vádolják.

Kapcsolódó tartalom

Csütörtök éjjel nyitott tüzet egy Belgrádhoz közeli kis falu iskolaudvarán, miután összeszólalkozott egy baráti társasággal. Automata fegyverrel autója ablakából tüzelt, és csaknem húsz embert lőtt meg, majd áthajtott a szomszédos településre, ahol vaktában újabb lövéseket adott le. Sokan a helyszínen életüket vesztették, tizennégy sebesültet kórházba szállítottak, többeket válságos állapotban vittek a műtőbe. Az áldozatok között van a rendőrség 21 éves tisztje és húga is.

Gyászoló férfi Dubonában 2023. május 5-én, miután az este egy gépkarabélyos férfi nyolc embert megölt (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Az alig ezer lelket számláló Dubona falu közösségét megrázták a történtek. Az egyik helybéli azt mondta:

amikor meghallotta a fegyverropogást, még nem gondolt semmi rosszra, így szoktak ugyanis a helyiek ünnepelni.

„Hallottam a puskaropogást, azt hittem valahol gyerek született. Kiderült, tévedtem. Állítólag vitatkoztak, ezért ölt, de én nem hiszem. Akkor miért ment volna át a szomszéd faluba is gyilkolni?” – mondta egy férfi.

A tömeggyilkosság után a férfi elmenekült. Sajtóhírek szerint egy taxisofőrt fegyverrel kényszerített, hogy vigye biztos távolságba, majd a nagyapja házában bújt el. A szerb belügyminiszter még az éjjel terrortámadásnak minősítette az esetet. A rendőrség példátlan hajtóvadászatot indított a férfi felkutatására:

több mint hatszáz rendőr, a terrorelhárítás tagjai, és keresőkutyák vettek részt a hajszában, helikoptereket és hőkamerákat is bevetettek.

Lezárták az autópályákat, és minden gyanús autót átkutattak. A kora reggeli órákban végül bejelentették, körülzártak egy területet, ahol a férfi rejtekhelyét sejtették: több települést vontak vesztegzár alá.

Kapcsolódó tartalom

A rendőrség gyűrűje végül reggel 8 óra előtt nem sokkal körbezárult, és rajtaütöttek egy épületen,

a gyanúsított mellett egy sor fegyvert és négy kézigránátot is találtak.

A sebesültek megsegítéséért várakoznak sorukra véradók Belgrádban 2023. május 5-én (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Többé nem fogja látni a napot a férfi – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök. Sajtótájékoztatóján a teljes belgrádi kormány felsorakozott mögötte. Bejelentette:

a következő hónapokban lecsapnak az illegálisan tárolt fegyverekre, országszerte megerősítik a rendőrséget, és vasszigorral lépnek fel az iskolai erőszak ellen.

„A következő hat hónapban ezerkétszáz új rendőrt fogunk felvenni. Ez az első lépés. Ezt azonnal elkezdjük, és ezer rendőrt azonnal kiküldünk az iskolákba” – jelentette be a szerb elnök.

Szerbia ugyanis még alig ocsúdott fel a másik, a szerdán történt tragédiából.

Szerbia történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözésében nyolc diák és egy biztonsági őr életét vesztette, hat tanuló és egy tanár megsebesült szerdán Belgrádban.

A szerb elnök már aznap súlyos retorziókat jelentett be: moratóriumot akar kivetni a fegyvertartási engedélyek kiállítására, és felülvizsgálná a már meglévő engedélyeket, valamint 12 évre csökkentené a büntethetőségi korhatárt, és kötelező kábítószer-vizsgálatot rendelne el az általános iskolákban.

Az Egyesült Államok és Montenegró után ugyanis Szerbiában van a világon a legtöbb lőfegyver a lakosság birtokában: 39 fegyver jut minden száz lakosra.

Kapcsolódó tartalom

A csütörtök éjjeli lövöldözésben tizennégyen megsebesültek, őket a helyszínre kiérkező mentők azonnal kórházba szállították. Tóth Dianna, az M1 tudósítója a sérültek állapotáról a Híradóban elmondta, hogy több kórházba is szállítottak sérülteket, öt sérültet éjjel megműtöttek, állapotuk kielégítő. A Szerbiai Klinikai Központban nyolc sebesültet ápolnak, hetet közülük már az éjjel megműtöttek, ők életveszélyes állapotban vannak továbbra is. Információk szerint több kiskorú is lehet a sebesültek között.

A kiemelt képen: Rendőrök helyszínelnek a szerbiai  Dubona falujában, Mladonevac mellett, ahol a csütörtök éjjeli lövöldözés feltételezett elkövetőjét elfogták (Fotó: EPA/Andrej Cukic)

Ajánljuk még