Időjárás

Érkezik a fagy és hózápor is lehet

Lemondott a szlovák agrárminiszter is a mérgező szerrel kezelt ukrán gabona miatt

Két nap alatt az ügyvezető szlovák kormány két minisztere jelezte távozási szándékát: Rastislav Kácer külügyminiszter pénteken kérte Zuzana Caputová államfőtől megbízatása visszavonását, Samuel Vlcan agrárminiszter pedig már csütörtökön tette ugyanezt. A kérelmek elbírálását későbbre ígérte az államfői hivatal.

A jelenleg szolgálati úton külföldön tartózkodó Rastislav Kácer pénteken jelezte távozási szándékát az államfőnek, ez irányú hivatalos kérelmét azonban egyelőre nem nyújtotta be – közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az államfői hivatal megerősítésére hivatkozva. Az ügyvezető külügyminiszter távozási szándékának indoklásáról egyelőre nem hoztak nyilvánosságra hivatalos információt.

Kapcsolódó tartalom

Az ügyvezető szlovák agrárminiszter – aki áprilisban egészségre káros növényvédőszer-tartalma miatt betiltotta az ukrán gabona és több más termék behozatalát az országba – csütörtökön kézbesítette felmentési kérelmét az államfőnek. Samuel Vlcan távozási szándékát egy, a napokban nyilvánosságra került, a családi cégét érintő állami támogatási üggyel indokolta. A szlovák hírügynökség jelentése szerint Vlcan családi cége 1,4 millió eurós (megközelítőleg 520 millió forint) vissza nem térítendő támogatást kapott a környezetvédelmi minisztériumtól. Az államfői hivatal a jövő hétre ígérte a felmentési kérelem elbírálását.

Eduard Heger kabinetje tavaly decemberben megbukott egy – a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok kezdeményezése alapján – ellene tartott bizalmi szavazáson a pozsonyi parlamentben, s a kormány azóta ügyvezetőként látja el feladatait. A pozsonyi törvényhozás januárban jóváhagyott határozata szerint Szlovákiában szeptemberben tartják meg az előrehozott parlamenti választásokat.

Kapcsolódó tartalom

A Heger-kabinet parlamenti bukását követően többször, így az elmúlt napokban is felmerült egy szakértői kormány kinevezésének lehetősége. Ezt a lehetőséget az ellenzéki pártok egy része, köztük a Richard Sulík vezette liberálisok, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) és a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas-SD) támogatja. Ezzel ellentétben a szakértői kormány kinevezését instabilitást hozó intézkedésnek tartják a kormánykoalíció pártjai, élükön Eduard Heger ügyvezető kormányfővel, aki rendkívüli televíziós beszédében azt hangsúlyozta, hogy az instabilitás elkerülése érdekében az ügyvezető kormánynak kell maradnia a szeptemberi választásokig.

A legerősebb szlovák ellenzéki párt, az Irány (Smer-SD) szerint a parlamenttel folytatott egyeztetés nélkül, kizárólag az államfő döntése alapján kinevezett, a választók megbízatását nélkülöző szakértői kormány nem lehet megoldás a jelenlegi helyzetre. Az Irány elnöke, Robert Fico ezzel kapcsolatban pénteken bejelentette: az hozhat megoldást, ha a szeptemberre tervezett előrehozott parlamenti választásokat korábban, már júliusban megtartanák, s ezzel összefüggésben pártja rendkívüli parlamenti ülést fog kezdeményezni.

Eduard Heger a kialakult helyzettel kapcsolatban a jövő hétre találkozót jelzett előre Zuzana Caputová államfővel. Egy esetleges szakértői kormány kinevezéséről Szlovákiában az államfő hozhat döntést, akire ilyen esetben ideiglenesen átszáll a kormányzati jogkörök egy része. Caputová korábban nem zárta ki egy szakértői kormány kinevezésének lehetőségét.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még