Rendkívüli

Negyven halálos áldozata és több mint száz sebesültje van egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett

Hamis felvételekkel manipulálták a közvéleményt Soros jogvédői

A mesterséges intelligencia segítségével készített hamis felvételeket használt jelentéseik népszerűsítéséhez a Soros György által pénzelt Amnesty International jogvédő szervezet.  

 

A fényképek között olyanok is szerepeltek, amelyek a kolumbiai rendőrség brutalitását szerették volna bemutatni, ám mint kiderült, nem valós felvételekről volt szó – hívta fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

A lap felidézte, hogy 2021-ben az egész világsajtón végigment a kolumbiai tüntetések híre, ám akkor, a rendőri brutalitást bemutatva a mesterséges intelligencia segítségével készült, hamis fotókat közölt a jogvédő szervezet.

Kapcsolódó tartalom

A The Guardian brit napilap közlése szerint az egyik nagy port kavart fotón egy tüntető nőt rángatnak el a rendőrök, ám a fényképen sem a tüntetők, sem a rendőrök arca nem látható tisztán. A rendőri egyenruha sem az akkori viseletnek megfelelő, és a tüntető nő előtt látható kolumbiai zászló színei sincsenek a megfelelő sorrendben: a sárga, kék, piros színeket ugyanis felcserélték. Az említett képeket már eltávolította oldalairól az Amnesty International.

Kapcsolódó tartalom

Fotóriporterek és szakértők arra figyelmeztettek, a mesterséges intelligenciával készült képekkel a jogvédő szervezet alááshatja saját munkáját és hitelességét.

Eltorzított valóság

Juancho Torres bogotái fotóriporter szerint olyan világban élünk, ahol folyamatosan terjednek az álhírek, ezért az emberek egyre inkább megkérdőjelezik a média hitelességét.

„Egy újságíró ereje abban rejlik, hogy újrateremti a valóságot, a kolumbiai országos sztrájk miatt sok fotós, riporter és az operatőr az életét kockáztatta. Van egy barátom, aki az egyik szemét elvesztette. A mesterséges intelligenciával készült képek használata nemcsak a valóságot torzítja el, hanem az újságírók és az emberek közötti kapcsolatot is”

– fejtette ki véleményét a fotóriporter.

Törölték a hamis képeket

A szervezet a hírre reagáló közleményében hangsúlyozta, hogy komolyan veszik a kritikát.

„Töröltük a képeket a közösségi oldalainkról, nem akarjuk ugyanis, hogy a mesterséges intelligenciával készült felvételek miatti kritikák elvonják a figyelmet az áldozatok támogatásáról szóló üzenetekről” – írták.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet emlékeztetett rá, hogy nem ez az első botrány a magyar kormányt rendszeresen bíráló Soros-szervezet körül. Nemrég a magyarországi alkalmazottjainak zaklatásáról és munkahelyi diszkriminációról kerültek nyilvánosságra megdöbbentő információk.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. 

 

Ajánljuk még