Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Oregonban ezer dollárt is kaphatnak a hajléktalanok, akiket közterületről visznek el egy demokrata javaslat szerint

| Szerző: hirado.hu
Az utcán élők szinte korlátlan hozzáférést kapnának a közterületekhez, és pert is indíthatnának, amennyiben onnan eltávolítják vagy zaklatják őket. A The New York Post beszámolója szerint az északnyugati államban nőtt leginkább a hajléktalanok száma az Egyesült Államokban: 2020 és 2022 között 18 ezerrel lettek többen az életvitelszerűen az utcán élők.

Az oregoni demokraták olyan törvényjavaslat előkészítését tervezik, amelyik dekriminalizálná a hajléktalanokat, és szinte korlátlan hozzáférést biztosítana számukra a közterületekhez. A törvény célja a hajléktalanok támogatása, és az, hogy a közterületeken pihenhessenek, azokat használhassák.

A javaslat lehetővé tenné továbbá, hogy amennyiben a hajléktalan embereket zaklatnák vagy elküldenék a közterületekről, pert is indíthatnának, amely eredményeképp ezer dollár is járna nekik „fájdalomdíjként”.

A törvénytervezet szövege szerint Oregon államban nagyon sokan a nem jól működő szociális háló, a megfizethető lakások hiánya, valamint a gazdasági nehézségek miatt kerülnek utcára. A helyi sajtó szerint Oregonban emelkedett az egyik legnagyobb mértékben az elmúlt két és fél évben a hajléktalanok száma az Egyesült Államokban:

2020 és 2022 között 18 ezerrel nőtt a hajléktalanok száma, amely 23 százalékos növekedést jelent az azt megelőző időszakhoz képest.

Farrah Chaichi oregoni demokrata képviselő korábban úgy nyilatkozott, hogy „egyik hajléktalantársunk sem érdemli azt meg, hogy a rendőrség vegzálja és elszállítsa a közterületről, különösen akkor nem, ha az illető pihenni próbál. Ideje elfogadni, hogy a pihenéshez való jog őket is megilleti, és ideje megvédeni őket a rendőrség zaklatásától és brutalitásától”.

Többen nem osztják a képviselő nézeteit, egy helyi lakos szerint a törvényjavaslat tönkre fogja tenni otthonát.

„Szinte az összes zöld területen hajléktalanok sátrai állnak, tüzet gyújtanak a járdákon és azoknál melegednek”

– mondta.

Míg a demokraták szerint ez lehet a megoldás a problémára, mások szerint a tervezet egyáltalán nem lesz az, ugyanis nem oldja meg a fedél nélkülieknek gondjait, és nem kedvez a társadalom nagyobb részének sem.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Nypost.com

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: Tayfun Coskun/Anadolu Agency/Getty Images)

Ajánljuk még