Aktuális

Nagy Bernadett bronzérmes a birkózó Eb-n

Mesterségesintelligencia-találkozóra hívta a Fehér Ház a Google és a Microsoft vezérigazgatóit

| Szerző: hirado.hu
A Google, a Microsoft, a ChatGPT-t megalkotó OpenAI és az Anthropic vezérigazgatói csütörtökön Kamala Harrisszel, az Egyesült Államok alelnökével és a kormányzat vezető tisztviselőivel tartanak találkozót, hogy megvitassák a mesterséges intelligencia (MI) kulcsfontosságú kérdéseit – közölte a Fehér Ház egyik tisztviselője.

A vezérigazgatóknak szóló meghívón megjegyzésként olvasható Joe Biden amerikai elnök elvárása: „az önökhöz hasonló vállalatoknak meg kell győződniük arról, hogy termékeik biztonságosak, mielőtt azt elérhetővé tennék a nyilvánosság számára”.

A mesterséges intelligencia egy gyorsan fejlődő technológia, amely főként a ChatGPT megjelenésével félelmet keltett a társadalomban. Ezek az aggodalmak főként a magánélet védelmének megsértésével, az elfogultsággal, valamint az átverések elterjedésével és a félretájékoztatással kapcsolatosak – számolt be a Reuters.

Kapcsolódó tartalom

Biden áprilisban úgy fogalmazott: nem tudni, hogy a mesterséges intelligencia veszélyes-e.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a technológiai vállalatoknak felelősségük van abban, hogy a termékeik biztonságosak legyenek.

Mint mondta, a közösségi média már megmutatta, hogy milyen károkat tudnak okozni ezek a technológiák megfelelő fékek nélkül. Példaként szolgálhatnak erre a deepfake videók, amelyeken a mesterséges intelligencia segítségével úgy változtatják meg egy személy ismertetőjegyeit, hogy az valaki másnak tűnjön.

A mesterséges intelligencia napjainkban már nemzetbiztonsági kockázattá vált, emellett pedig az oktatásra is komolyan kihat – például a diákok chatbottal íratják meg a házi feladatukat –, ezért a kormányzat elszámoltathatósági intézkedésekkel kapcsolatban vár véleményeket a társadalom részéről is.

A csütörtöki találkozón részt vesz többek között Jeff Zients, Biden kabinetfőnöke, Bruce Reed kabinetfőnök-helyettes, Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, Lael Brainard, a nemzetgazdasági tanács igazgatója és Gina Raimondo kereskedelmi miniszter – mondta a Fehér Ház magát megnevezni nem kívánó tisztségviselője.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: Getty Images)

Ajánljuk még