Megrázó

Kihúzták egy ausztriai tóból, de a kórházban meghalt egy magyar férfi

Letartóztattak több mint harminc feltételezett maffiózót Németországban

Letartóztatták a 'Ndrangheta nevű olasz szervezett bűnözői csoport több mint harminc feltételezett tagját szerdán Németországban egy nemzetközi művelet keretében.

A dél-olaszországi Calabria régióból irányított maffia elleni legnagyobb szabású eljárások közé tartozó művelet németországi akciójához ezernél is több rendőrt mozgósítottak.

Kapcsolódó tartalom

A központ Észak-Rajna-Vesztfália tartomány, ahol egyszerre 51 helyszínen tartottak házkutatást és 15 embert fogtak el. Bajoroszágban nyolc embert tartóztattak le, köztük négyet európai elfogatóparancs alapján. Türingiában, Rajna-vidék-Pfalzban és Saar-vidéken összesen tizenegy elfogatóparancsot hajtottak végre, és több mint 50 lakást és üzlethelyiséget kutattak át.

Németország mellett Belgiumban, Braziliában, Franciaországban, Olaszországban, Panamában, Portugáliában, Szlovéniában és Romániában is tartottak házkutatásokat. Az összehangolt akció 108 letartóztatási parancs végrehajtására és bizonyítékok begyűjtésére irányult.

A razziákat az Eureka művelet elnevezésű eljárás részeként tartották. A 2019-ben indult nyomozást az Europol és az Eurojust, az EU bűnüldöző hatósága és igazságügyi együttműködési ügynöksége hangolja össze. A feltételezett maffiózókat mindenekelőtt kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítják, és a többi között pénzmosással és fegyverkereskedelemmel összefüggő ügyeket is vizsgálnak.

Kapcsolódó tartalom

A német sajtóban közölt beszámolók szerint az eljárás egyik fő kiindulópontja egy 2019 júniusában a belgiumi Gentben indított nyomozás, amely egy calabriai származású család ellen irányult. Az apa és két fia hivatalosan egy pizzériát üzemeltett a városban, de többször a hatóságok látókörébe kerültek kokainkereskedőkkel folytatott kapcsolataik miatt. A belgiumi nyomozással egy időben Calabriában egy testvérpárra figyelt fel a rendőrség, akik megmagyarázhatatlanul sok pénzt fektettek be, egyebek mellett vendéglátóipari vállalkozásokba Németországban és Argentínában.

Az olasz és a belga hatóságok összevonták az ügyeket, és fokozatosan feltárult előttük egy szerteágazó családi hálózat, amelynek központja egy calabriai falu, San Luca.

A beszámolókban kiemelték, hogy a nyomozásban fontos szerepük volt mobiltelefonra fejlesztett titkosított kommunikációs hálózatoknak, amelyek használatához a szolgáltatással együtt értékesített különleges készülék, úgynevezett kriptomobil szükséges. A ‘Ndrangheta tagjai korábban akár több száz kilométeres utakra is vállalkoztak, hogy ügyeiket ne telefonon kelljen megbeszélni egymással, ami nagyban megnehezítette a bűnüldöző hatóságok dolgát. A lehallgathatatlannak tartott kriptomobilok megjelenésével viszont egyre inkább rászoktak a telefonálásra és üzenetküldésre, és a személyes kapcsolattartás lehetőségét a koronavírus-világjárvány is korlátozta. Így amikor az európai biztonsági szervek feltörték az EncroChat és a SkyEcc nevű kriptoszolgáltatásokat, betekintést nyertek a ‘Ndrangheta-klánok tevékenységébe.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még