Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Házkutatást tartottak Jair Bolsonaro volt brazil elnöknél

Hamisított oltási igazolványok miatt kutatta át a brazil rendőrség Jair Bolsonaro volt elnök házát – közölte szerdán a TV Globo helyi televízió.

A tájékoztatás szerint a hatóságok lefoglalták egyebek között a volt elnök és felesége, Michelle mobiltelefonjait is. Bolsonaro egyik volt segédtisztjét, Mauro Cid Barbosa főhadnagyot pedig őrizetbe vették.

A nyomozás egy bűnszövetkezet ellen irányul, amely állítólag hamis adatokat vitt fel az egészségügyi minisztérium rendszerébe, lehetővé téve, hogy oltatlan személyek vakcinálásukat igazoló iratokhoz jussanak a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások kijátszására.

Kapcsolódó tartalom

A hatóságok tizenhat házkutatási és hat letartóztatási parancsot adtak ki. A TV Globo úgy tudja, hogy egyebek között Bolsonaro, a lánya, Laura és egykori segédtisztje, Cid oltottsági adatait hamisították meg.

Bolsonaro a koronavírus-járvány idején folyamatosan megkérdőjelezte a kórokozó veszélyességét és az oltások hatékonyságát. A volt elnök megdöbbenéssel reagált a házkutatásokra. „Részemről semmit sem hamisítottak. Nem oltattam be magam, kész, vége” – hangoztatta otthona előtt újságíróknak nyilatkozva.

Ajánljuk még