Aktuális

Autós üldözés az Üllői úton, videón a hajsza: négy piroson is áthajtott a rendőrök elől menekülő ittas ámokfutó

Szudáni válság – UNHCR: már több mint százezren menekültek el a harcok miatt

Több mint 100 ezren menekültek már el Szudánból a szomszédos országokba az áprilisban kirobbant harcok miatt – jelentette be kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője.

Genfi sajtótájékoztatóján Olga Sarrado hozzátette: a szervezet adatai szerint április 15-e óta mintegy 330 ezer embert regisztráltak belső menekültként.

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) arra figyelmeztetett, hogy a Szudánban zajló fegyveres konfliktus egész Kelet-Afrikát humanitárius válságba sodorhatja, mindazonáltal a szervezet bejelentette, hogy az ország biztonságosabb térségeiben folytatja a harcok kirobbanása nyomán felfüggesztett munkáját.

Az összecsapásokban a WFP több munkatársa is életét vesztette.

Menekülők ezrei az ország északkeleti részén, a Vörös-tenger partján fekvő Port Szudán felől hagyják el az országot, de sokan Szudán Egyiptommal, Csáddal és Dél-Szudánnal közös határain át igyekeznek biztonságba jutni.

Egyiptomba már több mint 40 ezren ékeztek az utóbbi két hétben, beszámolók szerint az arkíni határátkelőnél több napos várakozásra is lehet számítani. Sokan a menekülők közül arra panaszkodnak, hogy számos nő és gyerek van a tömegben, akiket vízhiány fenyeget.

Kapcsolódó tartalom

Paul Dillon, az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) szóvivője azt mondta, Szudán Etiópiával közös határához naponta 900-1000 ember érkezik, jóllehet a térségben nincs megfelelő egészségügyi ellátás, sem szállás.

A segélyszállítmányok nagy része Port Szudán felől érkezik Szudánba, Alfred Mutua kenyai külügyminiszter pedig bejelentette, Nairobi engedélyezte, hogy a segélyszervezetek kenyai repülőterekről is eljussanak a harcok sújtotta országba.

Az UHCR hétfőn azt közölte, akár 800 ezret is elérheti azok száma, akik elmenekülnek Szudánból, köztük olyanok is, akik korábban éppen itt kerestek menedéket.

Abdou Dieng, az ENSZ szudáni humanitárius koordinátora videókapcsolat útján nyilatkozva a genfi sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet, hogy a helyi humanitárius válság „teljes katasztrófába fordul”, és könnyen átcsaphat a szomszédos országokra is.

Kapcsolódó tartalom

A kelet-afrikai országban április közepén robbantak ki harcok a kormányerők és a velük szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között, az összecsapásokban százak vesztették életüket és ezrek sebesültek meg.

A vasárnap éjféltől további hetvenkét órával meghosszabbított humanitárius tűzszünet ellenére továbbra sem hallgatnak a fegyverek: kedd reggel szemtanúk szerint sűrű füst gomolyogott a főváros, Kartúm fölött, Bahri városát légicsapás érte, a harcok pedig Omdurmánban is kiújultak.

Ajánljuk még