Aktuális

Libabőr! A tűzijáték után a Himnusz szólt, miközben görögtűz zuhogott az Erzsébet hídról

Nem tetszik az ukránoknak a vatikáni békemisszió ötlete

| Szerző: hirado.hu
A jelek szerint az ukrán kormányzat egyáltalán nem lelkesedik a pápa békemissziós terve iránt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatását követően közölte, a Vatikán ukrajnai békemisszióban vesz részt, hogy véget vethessenek Oroszország és Ukrajna konfliktusának.

„Kész vagyok mindent megtenni, ami szükséges. Egy misszió van folyamatban, de ez még nem nyilvános. Ha az lesz, majd felfedem” – fogalmazott a katolikus egyházfő, hozzátéve, hogy békét csakis a csatornák megnyitásával, és nem az elzárkózás útján lehet kötni. Elmondta, Orbán Viktor kormányfővel és Hilarion orosz pátriárkával is érdemi megbeszéléseket folytatott a fennálló helyzetről, és hangsúlyozta, végső soron mindenki abban érdekelt, hogy a béke felé haladjunk.

Kapcsolódó tartalom

Kedden egy névtelenséget kérő ukrán tisztviselő a CNN-nek úgy nyilatkozott,

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem járult hozzá semmilyen hasonló megbeszéléshez Ukrajna nevében, és ha folynak is tárgyalások, azok az ukrán vezetés tudta és áldása nélkül történnek.

Az orosz–ukrán háború tavaly februári kirobbanása óta Ferenc pápa rendszeresen hangsúlyozza a békekötés fontosságát és azon szándékát, hogy hajlandó közvetítőként fellépni Kijev és Moszkva között. Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön tárgyalt a Vatikánban a béke érdekében tett erőfeszítésekről, a humanitárius helyzetről, valamint az ukrajnai egyházakról a katolikus egyházfővel. Smihal egyben látogatásra hívta a katolikus egyházfőt az ukrán fővárosba.

A 86 éves Ferenc pápa már korábban beszélt arról, hogy egy békemisszió keretében ellátogatna Kijevbe, de csak abban az esetben, ha sikerül eljutnia Moszkvába is.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ferenc pápa újságírókkal beszél a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre tartó repülőgép fedélzetén. (Fotó: MTI/EPA/Pool/ANSA/Luca Zennaro)

Ajánljuk még