Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Nehéz tél elé néz Európa? – ismét az egekbe szökhet az LNG ára

| Szerző: hirado.hu
Újabb áremelkedés várható a cseppfolyósított gáz (LNG) piacán, melyet számos tényező, többek között Kína importkapacitásának növekedése, valamint az időjárási viszonyok is erősen befolyásolhatnak. A háború kitörése óta az európai országok többsége azon van, hogy függetlenné váljon az orosz földgáztól – de még sokat kell dolgozni ezért.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) ára mérséklődött a tavaly nyáron és ősszel tapasztalt rekordmagas értékekhez képest, ugyanis az enyhébb téli időjárás, valamint a bevezetett járványügyi korlátozások csökkentették az LNG iránti keresletet – fogalmazott Kani Jukio, a japán Jera Co. energetikai nagyvállalat elnöke.

Kani szerint az LNG-re építkező országok továbbra sem lazíthatnak, ugyanis a következő téli időszakban Kína megnövelheti keresletét, így az árak ismét növekedésnek indulhatnak. Az elnök szerint ráadásul az esetlegesen kedvezőtlen időjárás – például az el Niño nevű, a csendes-óceáni térségben megfigyelhető éghajlati jelenség – is hozzájárulhat az áremelkedéshez.

Kapcsolódó tartalom

Európa nem lépett eleget előre a hosszútávú LNG-szerződésekkel

Számos európai ország az orosz-ukrán háború kitörése óta azon dolgozik, hogy elérje az orosz földgáztól való függetlenedést, azonban Európa ebben a kérdésben még nem lépett eleget előre. Az orosz gáz helyettesítése ugyanis akadályokba ütközik, amely a cseppfolyósított gázra vonatkozó hosszútávú szerződések megkötésére is kiterjed. Az ilyen jellegű megállapodások megkötésének elmaradása ugyanis költséges döntésnek bizonyulhat a következő téli időszakra nézve, mivel a kínai LNG-kereslet fellendülése a piacot jelentősen leszűkítheti.

Tavaly az EU-országok és Nagy-Britannia együtt mintegy 121 millió tonna LNG-t importált, ami 60 százalékos növekedést jelent a 2021-es behozatalhoz képest. A kontinens azonban nagy árat fizetett ezen szállításokért.

Európa ugyanis javarészt a spot (azonnali) piacon vásárolt, ahol az árak jóval magasabbak, mint az olyan tapasztalt vevők – például Kína által kedvelt – hosszú távú megállapodások keretében kialkudott árak.

Kapcsolódó tartalom

Az európai LNG-behozatal költségei tavaly több mint háromszorosára emelkedtek

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az LNG-behozatal költségei 2022-ben több mint háromszorosára, mintegy 190 milliárd dollárra (kb. 64 500 milliárd forint) emelkedtek – mutatott rá a Reuters hírügynökség.

A Reuters továbbá kiemelte, az elemzők becslése alapján Európa ügyletei 2021-ben a globális spotpiacon 13 százalékot, míg 2022-ben a kereskedések egyharmadát tette ki. Ez az arány az idei évben tovább nőhet, akár az 50 százalékot is meghaladhatja.

Robert Habeck német gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter, Christian Lindner pénzügyminiszter, Olaf Scholz kancellár és Stephan Weil alsó-szászországi miniszterelnök áll a „Hoegh Esperanza” úszó tároló és gázosító egység (FSRU) előtt Németország első LNG (cseppfolyósított földgáz) termináljának ünnepélyes megnyitóján Wilhelmshavenben, Németországban, 2022. december 17-én. Németország ezen a napon avatta fel első LNG-terminálját, amely az északi partvidéken épült, mivel az ország úgy döntött, csökkenti szeretné az orosz energiaimporttól való függőségét. (Fotó: EPA/Lars-Josef Klemmer)

Európa klímacéljai azonban – mely szerint az EU 2030-ig legalább 55 százalékkal csökkentené károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig klímasemlegessé tenné az uniót – azt jelentik, hogy az LNG-vásárlók nehezen tudnak elköteleződni a cseppfolyósított gáz szerződés keretein belül lekötött, időkeretek által meghatározott olcsóbb beszerzése felé.

Ideális esetben az európai LNG-ellátás 70-75 százalékának esetében lenne szükség szilárd, hosszú távú adásvételi megállapodásra” – fogalmazott Morten Frisch, a Morten Frisch Consulting tanácsadó vállalatól, aki továbbá kiemelte:

Mivel azonban az európai zöld lobbinak sikerült meggyőznie a politikusokat arról, hogy a hidrogén 2030-ra nagymértékben helyettesítheti a földgázt mint energiahordozót, Európa túlságosan is az azonnali (spot) és rövid távú LNG-vásárlásoktól függ”.

Kapcsolódó tartalom

Szijjártó Péter: igazán komoly nehézségek a következő fűtési szezonban várhatók

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter április elején jelentette be, hogy Oroszországgal megszülettek azok a megállapodások, amelyek az elkövetkezendő időszakban is biztosítják Magyarország zavartalan és folyamatos földgáz- és kőolajellátását.

A miniszter továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy habár az átvészelt tél után „Európában nagy mellénnyel szokás mostanában járni”, azonban a Nemzetközi Energiaügynökség nemrég kiadta „vészjósló” jelentését, amely szerint az igazán komoly nehézségek a következő fűtési szezonban várhatók, amikor is kritikus lesz az ellátásbiztonság.

Egyrészt semmi garancia nincs rá, hogy a következő tél is ennyire enyhe lesz, másrészt a kínai gazdaság energiaigénye jelentősen nő a koronavírus-járványt követő újranyitás nyomán, harmadrészt pedig még nem épültek ki a szükséges LNG-kapacitások a kontinensen

– tette hozzá.

Mindemellett pénteken a Jera Co. japán nagyvállalat is egy bejelentést tett közzé, mely szerint 20 évre szóló megállapodást kötött az amerikai a Venture Global LNG Inc. társasággal,

ezáltal Japán LNG-t fog vásárolni az Amerikai Egyesült Államoktól.

Bár a társaság arra számít, hogy a japán LNG-kereslet a következő évtizedben csökkenni fog, a Jera Co. elnöke szerint azonban már az is meglepő lenne, ha az adatközpontok és a félvezető gyártó vállalatok növekedésével egyáltalán a kereslet stagnálna. Ez a két létesítmény ugyanis sok áramot fogyaszt, ami megnehezíti a keresleti kilátások előrejelzését a jövőre nézve.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt képen: Kajakos Greenpeace-aktivisták tiltakoznak a belga Fluxys LNG (cseppfolyósított földgáz) gáztermináljánál Zeebrugge közelében, 2023. április 29-én. (Fotó: EPA/Olivier Hoslet)

Ajánljuk még