Aktuális

Autós üldözés az Üllői úton, videón a hajsza: négy piroson is áthajtott a rendőrök elől menekülő ittas ámokfutó

Egy újabb teszt is megerősítette a Szlovákiában vizsgált ukrán gabona egészségre káros növényvédőszer-tartalmát

A harmadik – ezúttal Dániában elvégzett – teszt is megerősítette, hogy a Szlovákiában két héttel ezelőtt vizsgált ukrán gabona az Európai Unióban betiltott, az egészségre káros növényvédőszert tartalmaz – jelentette be Samuel Vlcan szlovák ügyvezető mezőgazdasági miniszter kedden.

A szlovák állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági felügyelet (SVPS) még áprilisban végzett vizsgálatot a gútai (Kolárovo) malomban 1500 tonna Ukrajnából származó búzán, s ennek során mutatták ki az egészségre káros növényvédőszert.

A szlovák szaktárca ennek alapján azonnali hatállyal megtiltotta az országba már behozott ukrán gabona és liszt feldolgozását, valamint bekerülését az élelmiszergyártási, illetve takarmányozási folyamatokba, és bejelentette: az országban már raktáron lévő összes ukrajnai származású gabonát és lisztet hasonló vizsgálatnak vetik alá.

Kapcsolódó tartalom

„Ma már a kezünkben vannak az úgynevezett döntővizsgálat eredményei is, hétfőn érkeztek meg a koppenhágai laboratóriumból. Ezek megerősítették a növényvédőszer-tartalmat, 0,024 milligrammot mutattak ki kilogrammonként. Tehát megerősítik a mi vizsgálataink eredményeit” – idézte Samuel Vlcan kddi bejelentését a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák miniszter elmondta: a következő lépés most az lesz, hogy a tulajdonos eldöntse, milyen módon szeretnék megsemmisíteni az egészségre káros növényvédőszert tartalmazó gabonát.

Szlovákia az ukrán gabona feldolgozását tiltó intézkedést követően, április 19-i hatállyal leállította az ukrán gabona és több más, Ukrajnából származó mezőgazdasági termék behozatalát. Az importstop a gabonán kívül a cukorra, vetőmagokra, szárított takarmányra, komlóra, lenre, kenderre, zöldségre és gyümölcsre, illetve a belőlük készült termékekre, valamint a borra, az etilalkoholra és a mézre is vonatkozik.

Ajánljuk még