Időjárás

Még egy napig tart a kánikula, zivatarok és jégeső vet véget az elviselhetetlen forróságnak

Az osztrák kancellár szövetséget sürgetett Olaszországgal az illegális migráció kérdésében

Karl Nehammer osztrák kancellár kedden szövetséget sürgetett Olaszországgal az illegális bevándorlás kérdésében.

Giorgia Meloni olasz kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján a római kormánypalotában az osztrák néppárti politikus (ÖVP) kijelentette, hogy megbukott az európai bevándorlási rendszer.

„Olaszországnak és Ausztriának egy valóban fenntartható szövetséget kell kiépítenie az illegális migrációval, a szervezett bűnözéssel és a mások szenvedéseit nyerészkedésre használó embercsempészekkel szembeni küzdelemben. És sikerült is ezt a kérdést ismét feltennünk az EU napirendjére” – húzta alá az osztrák kancellár.

„Mindazon országok, köztük Olaszország támogatására is szükségünk van, amelyeket különösen terhel a migrációs kérdés.

Meloni az utóbbi időben sokat volt Afrikában, hogy migrációs egyezményekről tárgyaljon. A határainkra nehezedő nyomásnak véget kell érnie” – jelentette ki Nehammer.

Kapcsolódó tartalom

Olasz hivatali partnere ezt megelőzően a két ország konstruktív együttműködését méltatta a bevándorlás terén. „Ugyanazon a vonalon vagyunk, azonos elképzeléseken osztozunk, aminek nagyon is örvendek. Országaink erős migrációs nyomás alatt állnak és szeretnének együttműködni, hogy úrrá legyenek ezen a problémán” – tette hozzá Meloni.

„Európai szinten közösen léptünk fel paradigmaváltásért külső határaink védelmében”

– hangsúlyozta az olasz miniszterelnök, aki szerint ezt az együttműködést akarják majd folytatni az Európai Tanács júniusi tanácskozásán is.

Az olasz kormány április 11-én szükségállapotot hirdetett, mivel jelentősen megnőtt a Földközi-tengeren keresztül érkező illegális bevándorlók száma. Hivatalos adatok szerint az év eleje óta 2023 április 11-ig 31 292 migráns érte el az olasz partokat. Összehasonlításul: a tavalyi év azonos időszakában 7928 érkezőt regisztráltak.

Ajánljuk még