Baleset

Öt jármű ütközött az autópályán, tíz kilométeres a torlódás

Akár halálbüntetést is kaphatnak a pedofilok Floridában – új törvénycsomagot írt alá DeSantis

| Szerző: hirado.hu
Floridában úgy gondoljuk, hogy csak az a helyes, hogyha a legsúlyosabb bűncselekményeket a lehető legszigorúbb módon büntetjük” – fogalmazott Ron DeSantis Florida állam republikánus kormányzója egy új bűnügyi törvénycsomaggal kapcsolatban, melyet a politikus hétfőn írt alá.

Az új bűnügyi törvénycsomag három intézkedést tartalmaz, amely az óvadékreformokat célozza meg, szigorítja a bódító hatású fentanillal kereskedők büntetését, továbbá a halálbüntetés kirovásának lehetőségét is felveti azon személyek számára, akik bizonyos bűncselekményeket követnek el gyermekek ellen.

Akár halálbüntetést is kaphatnak a pedofil elkövetők Floridában

Fotó: EPA/Shawn Thew

Ron DeSantis az új bűnügyi törvénycsomagban foglalt pedofília visszaszorítása érdekében hozott törvényjavaslatot is aláírt,

amely halálbüntetést rendelhet el azokra a pedofil elkövetőkre, akik 12 év alatti gyermekek ellen szexuális erőszakot követnek el

– ismertette a kormányzó hivatala. A törvénnyel kapcsolatban DeSantis elmondta, hogy a legsúlyosabb bűncselekményeket – azaz a 12 év alatti gyermekek szexuális bántalmazását – a lehető legszigorúbb módon kell büntetni.

Kiállunk a gyermekek védelme mellett

A törvénnyel „világossá tesszük, hogy Floridában kiállunk a gyermekek védelme mellett, ugyanis sajnálatos módon társadalmunkban nagyon sok szexuális bűncselekményt követnek el 12 év alatti gyermekek sérelmére. Ezen szörnyű bűncselekmények elkövetői gyakran sorozatos elkövetők, és ha valaki egyszer megteszi, hogy egy gyereket megerőszakol – és ezek nagyon fiatal gyerekek, néha hat, hét és nyolc évesek –, akkor ezt jó eséllyel újra meg fogja tenni, hacsak nem állítjuk meg őket és nem nyerik el méltó büntetésüket – fogalmazott Desantis.

A kormányzó továbbá arra is rávilágított, hogy ez az új intézkedés az amerikai legfelsőbb bíróság által 6-7 éve hozott döntést is megkérdőjelezi, mely szerint nem lehet halálbüntetést alkalmazni olyan bűncselekmények esetében, mint a nemi erőszak, még akkor sem, ha az elkövetők számos esetben 12 év alatti gyermekeket bántalmaztak.

Úgy gondoljuk, hogy ez a döntés rossz. (…) Ezzel a törvényjavaslattal tehát egy olyan eljárást lehet kezdeményezni, amely lehetővé teszi, hogy megtámadjuk ezt a precedenst, és azt mondhassuk, hogy Floridában úgy gondoljuk, hogy a legsúlyosabb bűncselekményekért a legszigorúbb büntetés jár

– tette hozzá a politikus. Mindemelett a múlt hónapban DeSantis egy olyan törvényjavaslatot is aláírt, amely az elítélt bűnözőkre kiszabott halálos ítélet meghozatalához szükséges egyhangú esküdtszéki szavazatok követelményén is lazít, ezáltal a 12 esküdtből már 8 egyhangú beleegyezése elegendő az előbb említett ítélethez.

Kapcsolódó tartalom

A csomag másik törvényjavaslata az úgynevezett óvadéki reformokat veszi célba, és többek között arra kötelezi a floridai legfelsőbb bíróságot, hogy az év végéig dolgozzon ki egy egységes, az egész államra kiterjedő óvadéki ütemtervet, míg a harmadik intézkedés a kábító hatású fentanilt forgalmazókkal szembeni büntetőjogi szankciókat szigorítja.

Florida a törvény és a rend államává vált

Florida a törvény és a rend államává vált, ahol 50 éve rekordalacsony a bűnözési ráta, évről évre pedig kétszámjegyű csökkenés tapasztalható a gyilkosságok, a betöréses lopások, és az általánosságban mondva a bűnözés terén. Három egymást követő törvényhozási ülésszakon keresztül dolgoztunk azon, hogy keményen fellépjünk a bűnözés ellen – fogalmazott Ron DeSantis az új intézkedések kapcsán, továbbá hozzátette:

idén is folytatjuk a közösségeink védelmét és Florida biztonságát szolgáló intézkedések végrehajtását, különös hangsúlyt fektetve arra, hogy a bűnözőket börtönben tartsuk, a pedofilokat pedig elítéljük”.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ron DeSantis. (Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

Ajánljuk még