Baleset

Egy idős nő meghalt a Balatoni úton történt balesetben

40 százalékkal több üzlet zárt be Nagy-Britanniában, mint egy évvel korábban

| Szerző: hirado.hu
A brit The Sun napilap cikke szerint az elmúlt évben 17 145 üzlet zárt be az országban, ami 45 üzlet bezárását jelenti naponta.Nagy-Britannia üzleteinek mintegy 14 százaléka áll jelenleg üresen. Az infláció hatását a nagy bolthálózatok is megérzik.

Már London híres bevásárlóutcáját, az Oxford Streetet is elérte az a bezárási hullám, amely az Egyesült Királyság városközpontokban elhelyezkedő üzletei sújtja. A szigetországban is tapasztalható, hogy a nagyobb városok főutcáin, sétálóutcáin egyre több üzlet húzza le a rolót. A British Retail Consortium kutatása szerint a legrosszabb helyzet Anglia északkeleti részén tapasztalható, ahol

az egykor jelentős iparral rendelkező települések belvárosi üzleteinek 18 százaléka bezárt.

Kapcsolódó tartalom

Walesben a boltok 16,5 százalékára, Skóciában közel 16 százalékára, míg Londonban 11 százalékára került lakat. A boltok bezárásának hátterében a 2019-ben berobbant világjárvány következményei és az elmúlt közel másfél év háborús inflációja állnak. A The Sun cikke szerint

az elmúlt évben 17 145 üzlet zárt be az országban, ami 45 üzlet bezárását jelenti naponta.

A szám 40 százalékos növekedést mutat a 2021-es adatokhoz képest. A bezárási hullám azonban nem csak a belvárosi sétálóutcákon lévő üzleteket érinti, a nagy plázák kisebb boltjai közül is sok végleg lehúzta a redőnyt. Nagy-Britannia üzleteinek mintegy 14 százaléka áll jelenleg üresen. Az infláció hatását a nagy bolthálózatok is megérzik: a Prezzo olasz étteremlánc 46 üzletét bezárta, az amerikai–olasz ételeket kínáló Frankie & Benny’s vendéglátóipari üzletlánc pedig 35 étterme bezárását fontolgatja.

A bezárások hátterében a kereslet visszaesése mellett az energiaárak drasztikus megemelkedése áll, amit a boltoknak ki kell gazdálkodni, ha talpon akarnak maradni.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Thesun.co.uk

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen

Ajánljuk még