Aktuális

Tűz ütött ki egy esküvőn, sokan meghaltak

Elfogadták az alkotmánymódosítást, meghosszabbítható az elnök hivatali ideje Üzbegisztánban

Az előzetes adatok szerint az Üzbegisztánban vasárnap megtartott népszavazáson elfogadták az emberi jogi reformokat és az elnök hivatali idejének meghosszabbítását célzó alkotmánymódosítást.

Az alkotmánymódosítás lehetővé teszi, hogy Savkat Mirzijojev elnök további két hétéves ciklusra induljon, amikor a jelenlegi mandátuma 2026-ban lejár.

Kapcsolódó tartalom

A vasárnapi referendumon a 90,21 százalékkal elfogadott reform „lenullázza” Mirzijojev eddigi mandátumainak számát, miközben nagyobb szociális és jogi védelmet ígér a közép-ázsiai ország polgárainak.

A módosításcsomag Üzbegisztánt „szociális állammá” nyilvánítaná, kibővítve a jóléti jogosultságok körét és lehetővé téve egyebek között a nem mezőgazdasági földtulajdonlást is. Szerepel benne a halálbüntetés eltörlése, valamint nagyobb személyes jogi védelem biztosítása például a rendőrségi őrizetbe vételkor a személyi jogok megerősítésével, valamint a jogellenes és határozatlan idejű fogva tartás elleni védelem jogintézményének bevezetésével.

A javaslat emellett ötről hét évre hosszabbítaná meg az elnöki mandátum idejét és a jelenleg is érvényes szabály szerint kettőre korlátozza az egymást követő elnöki ciklusok számát.

A hivatalban lévő elnök már a második mandátumát tölti, amely 2026-ban jár le. Így elméletileg lehetővé válik, hogy 2040-ig a 35 milliós közép-ázsiai ország élén maradjon.

A 65 éves Mirzijojev megnyitotta a volt szovjet köztársaság gazdaságát, jelentősen javította kapcsolatát a Nyugattal, és visszaszorította a biztonsági szolgálatok hatáskörét a közép-ázsiai országban.

Ajánljuk még