Aktuális

Libabőr! A tűzijáték után a Himnusz szólt, miközben görögtűz zuhogott az Erzsébet hídról

Üzbegisztánban népszavazást tartanak az elnöki mandátum meghosszabbításáról

Vasárnap népszavazást tartanak Üzbegisztánban az alkotmány emberi jogi reformokat és az elnök hivatali idejének meghosszabbítását tartalmazó módosításáról.

A módosításcsomag Üzbegisztánt „szociális állammá” nyilvánítaná, kibővítve a jóléti jogosultságok körét és lehetővé téve egyebek között a nem mezőgazdasági földtulajdonlást is. Szerepel benne a halálbüntetés eltörlése, valamint nagyobb személyes jogi védelem biztosítása például a rendőrségi őrizetbe vételkor a személyi jogok megerősítésével, valamint a jogellenes és határozatlan idejű fogva tartás elleni védelem jogintézményének bevezetésével.

Kapcsolódó tartalom

A javaslat emellett ötről hét évre hosszabbítaná meg az elnöki mandátum idejét és a jelenleg is érvényes szabály szerint kettőre korlátozza az egymást követő elnöki ciklusok számát.

A hivatalban lévő elnök, Savkat Mirzijojev már a második mandátumát tölti, amely 2026-ban jár le. A módosításcsomag elfogadásával letöltött hivatali ciklusainak száma „lenullázódna”, ami elméletileg lehetővé tenné, hogy 2040-ig a 35 milliós közép-ázsiai ország élén maradjon.

Közvélemény-kutatások szerint a reform általános elképzelése – és különösen az elnöki jogkörök kiterjesztése – nem ütközik ellenállásba a lakosság körében.

A népszavazást akkor nyilvánítják érvényesnek, ha Üzbegisztán 19,7 millió választópolgárának több mint a fele részt vesz rajta.

Az előzetes eredmények hétfőn várhatók.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még