Aktuális

Hatalmas robbanás rázta meg hajnalban Lágymányost, két lakás teljesen leégett, egy ember meghalt

Pánikba estek NGO-k a készülő EU-s civiltörvény miatt

| Szerző: hirado.hu
Miután a brüsszeli korrupciós botrány „rádöbbentette” az Európai Bizottságot arra, hogy a kezdetben az orosz és kínai befolyás meggátolására kitalált tervezetet célszerű volna kiterjeszteni minden „külföldi ügynökre”, erőteljes ellenállási mozgalom kezdődött, hiába kezdte meg a testület az egyeztetést már a kezdetektől fogva a civil szervezetekkel. Az ügy egyelőre lassan halad, és maga a tervezet is igencsak homályos, ám az már most látszik, hogy az NGO-k irtóznak már egy ilyen szabályozás gondolatától is.

Az Európai Bizottság egy külföldi ügynökök nyilvántartásáról szóló javaslat kidolgozásán fáradozik, amely arra kötelezné az NGO-kat (nem kormányzati szervezeteket), a tanácsadó cégeket és a tudományos intézményeket, hogy hozzák nyilvánosságra a külföldről származó támogatásaikat. A Politico szerint ez a törekvés az uniós ügyekbe való külföldi beavatkozás elleni szélesebb körű fellépésnek a része. Didier Reynders igazságügyi biztos a héten találkozott néhány olyan nem kormányzati szervezettel, amelyekre hatással lehet egy ilyen jogszabály. Az NGO-k aggodalmukat fejezték ki (ami akár egyfajta bizonyíték is lehetne a tervezet szigorúságára).

Az egészet egy kicsit meggondolatlannak tartom” – mondta Nick Aiossa, a Soros György által támogatott Transparency International igazgatóhelyettese és politikai vezetője. Majd így folytatta: „A bizottság ismeri a kockázatokat. Folyamatosan azt állítják, hogy lesznek szilárd jogi meghatározások. Azt is elismerik, hogy ezt a társjogalkotóknak kell majd átadniuk. Aggódva távoztunk [a megbeszélésről].”

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államokban 1938 óta hatályos a Foreign Agents Registration (FARA), amely arra kötelezi a külföldi kormányok számára dolgozó lobbistákat, hogy bejelentsék tevékenységüket. Az uniós FARA, amelyet végül valószínűleg átláthatósági jogszbálynaknek hívnak majd, része annak a demokráciavédelmi csomagnak, amelyet Ursula von der Leyen bizottsági elnök az unió helyzetéről szóló beszédében ecsetelt. A jogszabály eredetileg a kínai és az orosz befolyás korlátozására szolgáló eszköznek szánták, de

a Katargate botrány, amely lerántotta a leplet az NGO-kon keresztül folytatott tiltott lobbizásra, egyértelműen új színezetet adott neki.

A bizottság most igyekszik – ahogy egy bennfentes fogalmazott – komoly politikai nyomást gyakorolni, hogy még a jövő évi európai parlamenti választások előtt elkészüljön a külföldi ügynökökre vonatkozó javaslat, valamint felálljon egy, az összes uniós intézményt felügyelő új etikai testület.

Kapcsolódó tartalom

Ám az ellenállás egyre erősebb. Míg az ellenzők néhány hete még Georgiára hivatkoztak – ahol hasonló típusú törvény ellen komoly tüntetések törtek ki –, mint olyan okra, amiért az EU-nak nem kellene ezt az utat választania, most azt kifogásolják, hogy a bizottság még nem készített hivatalos hatásvizsgálatot. A hét elején Věra Jourová uniós értékek védelméért felelős biztosnak az Európai Parlament Jogi Bizottságának meghallgatásán kellett válaszolnia erre a kritikára. „Sietünk. Különböző információforrásokat használunk fel: van egy tanulmányunk, amely bizonyos adatokat szolgáltat, ezekkel megbízhatóan tudunk dolgozni, de őszintén szólva nincs elegendő adatunk ahhoz, hogy ebben a pillanatban nyilvánosságra hozzuk, mekkora is a probléma” – fogalmazott az uniós biztos.

A bizottság külföldi ügynökökről szóló jogszbály hasonló jogszabály előkészítése végzetes jelzés lenne az európai civil társadalom számára. Aggódunk amiatt, hogy az irányelv lehetővé tenné az illiberális kormányok számára, hogy fokozzák az NGO-k elleni fellépést azáltal, hogy még szigorúbb terheket vezetnek be azokra a szervezetekre, amelyek erősen függenek a külföldi finanszírozástól

– mondta a Politicónak a tervezetről Szergej Lagodinszkij, a német Zöldek európai parlamenti képviselője.

A civil társadalmi csoportok mozgósítanak, hogy erőteljesen tudjanak fellépni a tervezet ellen. Elképzelhető, hogy a politikusok is támogatni fogják őket ebben – írja a brüsszeli lap.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen Vera Jourova, az Európai Bizottságnak az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke. (Fotó: MTI/EPA/Laurent Dubrule)

Ajánljuk még