Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Oroszország számos ukrán város ellen indított légicsapásokat

Oroszország pénteken kora reggel légicsapásokat indított több ukrán város ellen Kijevtől a középső és déli régiókig. Legkevesebb 12 ember meghalt a támadásokban – derül ki hivatalos közlésekből.

Helyszíni jelentések szerint országszerte légiriadókról adtak hírt, és robbanásokról számoltak be. Csaknem két hónap óta ez volt az első nagyszabású orosz légitámadás-sorozat.

Éjfél után robbanásokat jelentettek a közép-ukrajnai Dnyipróból, Kremencsukból és Poltavából, valamint a déli Mikolajivból is. Dnyipróban rakétatalálat ért egy lakóházat, egy 31 éves nő és egy kétéves gyerek életét vesztette, három ember megsebesült – közölte Szerhij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója.

A közép-ukrajnai, Cserkaszi területen fekvő Umanban rakéta csapódott egy többemeletes társasházba, amely kigyulladt.

Legkevesebb tíz ember meghalt, és nyolcan megsebesültek. Három holttestet a romok alatt találtak a mentőalakulatok – közölte Ihor Klimenko belügyminiszter.

Kijevben is robbanások voltak. Egyelőre nem tudni, hogy hol történtek becsapódások, milyen károk keletkeztek, és vannak-e áldozatok. A főváros katonai adminisztrációja szerint működésbe léptek a légvédelmi egységek. Az ukrán légierő közölte, hogy 21 robotrepülőgépet és két drónt lelőtt a Kijev és más ukrán városok elleni orosz támadások során.

Kapcsolódó tartalom

Oroszország a Fekete-tenger felett haladó Tu-95-ös bombázó repülőgépekről indított rakétákat” – közölte Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka. „Az orosz terrorra Ukrajna és a világ megfelelő választ fog adni” – írta a Telegramon Volodimir Zelenszkij elnök, a romokról készült képeket mellékelve.

Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője kijelentette: „Szankciókat kell alkalmazni azokkal az országokkal szemben, amelyek segítenek Oroszországnak nyugati mikrochipeket vásárolni a rakéták gyártásához, megkerülve a korlátozásokat”.

Az orosz támadás nem sokkal azután történt, hogy a NATO közölte, tagjai és partnerei az elmúlt hónapokban 230 harckocsit, több mint 1550 páncélozott harcjárművet és hatalmas mennyiségű lőszert szállítottak Ukrajnának. Oroszország következetesen tagadja, hogy civil célpontokat támadna Ukrajnában.

Ajánljuk még