Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

India és Kína másként ítéli meg határvitájuk súlyát

India védelmi minisztere a határvitához kapcsolódó kétoldalú megállapodások megsértésével, az indiai-kínai kapcsolatok alapjainak aláásásával vádolta kínai partnerét csütörtökön Újdelhiben. Pekingi kollégája szerint a témát hosszú távon kell megközelíteni.

Rádzs Nath Szingh és Li Sang-fu találkozójáról az indiai védelmi tárca adott ki közleményt. Eszerint Szingh hangoztatta, hogy „az India és Kína közötti kapcsolatok fejlődésének alapja a béke és a nyugalom érvényesülése a határokon”, továbbá a határkérdést a már megszületett megállapodások és vállalt elkötelezettségek alapján kell megoldani.

Felhozta, hogy a határok mentén telepített nagyszámú kínai katonaság, illetve a katonák agresszív viselkedése, továbbá azok az egyoldalú kísérletek, amelyek a határhelyzet megváltoztatására irányulnak, megsértik a két ország közötti egyezményeket.

S mint ilyenek „aláássák a kétoldalú kapcsolatok teljes alapját” – tette hozzá.

A kínai védelmi miniszter közleményében nem osztotta kollégája véleményét, és a kérdéses határszakaszon uralkodó helyzetet „általában véve stabilnak” nevezte. Mint fogalmazott: „A feleknek hosszú távon kell megközelíteniük a témát, és a kétoldalú kapcsolatokban a határkérdést megfelelő helyen kell kezelni, továbbá törekedni kell a határhelyzet normalizálásának mielőbbi megoldására”.

A kínai tárcavezető látogatását megelőzően a két fél hadseregparancsnoki szinten egyeztetett a határ menti vitatott övezetben fennálló feszültség csökkentéséről. A kérdésben ez volt a 18. tárgyalási forduló.

Kapcsolódó tartalom

A világ leghosszabb – 3340 kilométeres – határvonalán osztozó Kína és India között több évtizedes a határvita, rendezését éveken át húzódó tárgyalásokkal sem tudták elérni. A jelenleg „érvényes” Tényleges Ellenőrzés Vonal vitatott, de többé-kevésbé tiszteletben tartott határvonal.

A határviták miatt 1962-ben alig egy hónapig tartó villámháború tört ki a két ország között,

Kína 23 200 négyzetkilométernyi területet foglalt el Indiától, az indiai csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek. Kína akkor visszavonult, és egyedül Ladak régióban tartott meg 4023 négyzetkilométernyi területet.

Határvillongások és kisebb összecsapások azóta is előfordultak a térségben. Legutóbb 2020 májusában közelharc tört ki a kínai és indiai katonák között a himalájai határterületen. Akkor 20 indiai és legkevesebb 4 kínai katona halt meg.

Li Sang-fu tábornok a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) védelmi minisztereinek pénteki találkozójára érkezett az indiai fővárosba. A sanghaji hatok állandó tagjai: Kína, Oroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán.

Kiemelt képen Li Sang-fu kínai védelmi miniszter (Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi)

Ajánljuk még