Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

AM: Irányváltásra bírtuk Brüsszelt, megvan a megállapodás az ukrán gabonaimport ügyében

Az Európai Bizottság végül meghallotta a magyar gazdák kéréseit, erőfeszítéseink nem voltak hiábavalók. Megszületett az uniós szintű megállapodás az ukrán gabonaimport tilalom ügyében” – jelentette be Facebook-oldalán Nagy István agrárminiszter.

Az Agrárminisztérium pénteki közleménye szerint a tárcavezető kiemelte, Brüsszel engedett az öt tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia nyomásának, elismerte a régióban kialakult piaci helyzet súlyosságát, és a gyakorlatban egy rendkívüli védintézkedés alkalmazásával lehetővé teszi több mezőgazdasági termék Ukrajnából e tagállamok területére történő behozatalának tilalmát egészen addig, amíg a jelenlegi rendkívüli piaci helyzet fennáll.

Kapcsolódó tartalom

A megállapodás négy termékre, a búzára, kukoricára, napraforgómagra és repcemagra terjed ki, e termékek Magyarországra történő behozatala tehát a jövőben is tilos lesz Magyarország területére. A hazai importtilalomra vonatkozó szabályozás akkor kerül kivezetésre, amikor a Brüsszel által bevezetendő intézkedés kezdődik, így fenntartható a behozatali tilalom folyamatossága – írták.

Megerősítették számunkra, hogy az Európai Bizottság 100 millió euró összegben rendkívüli támogatást is javasol a határmenti tagállamok gazdáinak, amelyet az öt tagország között osztanának szét arányosan. Magyarországnak sikerült irányváltásra bírnia Brüsszelt” – húzta alá a miniszter.

Nagy István leszögezte, a piaci zavarok akkor oldódnak meg, ha az ukrán gabona ismét a hagyományos útvonalakon tud eljutni célországaiba, Afrikába és a Közel-Keletre, ezt Magyarország továbbra is támogatja. „Ugyanakkor hazánk mindent megtesz azért, hogy az ország minőségi élelmiszerekkel való ellátása biztosított legyen. A magyar családok asztalára csak jó minőségű, szigorúan ellenőrzött, biztonságos élelmiszerek kerülhetnek, ebből nem engedünk”– fogalmazott a tárcavezető.

Hozzáfűzte, a magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll, ebben a helyzetben is csak olyan megállapodásra volt nyitott, amely garantálja az ő érdekeiket – áll az AM közleményében.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még