Időjárás

Mutatjuk, mikor tér vissza a kánikula

Tucatnál több embert öltek meg fegyveresek Nigériában

Tizennégy embert, közöttük a hadsereg egyik parancsokát – ölték meg fegyveresek egy Nigéria középső részén fekvő faluban – közölték csütörtökön a helyi hatóságok.

A támadást még kedden követték el Benue tagállam Apa járásában, ahol mindennaposak az összecsapások az állattenyésztők és a növénytermesztők között.

Kapcsolódó tartalom

A támadás során mintegy tíz embert megöltek, majd katonákat küldtek a helyszín biztosítására – közölte Paul Hemba, Benue állam kormányzatának biztonsági tanácsadója.

A katonákra a fegyveresek lesből támadtak, és megölték a parancsnokukat. Benue állam rendőrsége közölte, hogy tizennégy holttestet találtak a támadás után.

A támadás oka egyelőre nem ismert, de Nigéria vidéki területein az állattenyésztők és a növénytermesztők közötti kegyetlen versengés miatt egyre terjed az erőszak. Ezekben az övezetekben, ahol ritka a legelő vagy a megművelhető terület, elszaporodtak a konfliktusok. és a közösségek fegyveres csoportokat szerveztek a védelmükre.

A helyiek által csak „bandáknak” nevezett egyes csoportok fokozatosan bűnbandává alakultak át, fosztogatják a falvakat, meggyilkolják vagy váltságdíj felében elrabolják a lakosokat.

A hónap eleje óta hozzávetőlegesen ötven embert öltek meg fegyveresek Benue egy másik falujában, a helyi hatóságok az erőszak elkövetésével a fulbe etnikumhoz tartozó pásztorokat gyanúsítják.

Afrika legnépesebb országában, Nigériában hatalmas kihívást jelentenek a közösségek közötti erőszakcselekmények.

A kiemelt kép illusztráció. 

Ajánljuk még