Baleset

Hét kilométeres torlódás alakult ki baleset miatt Budapest felé

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: 32 embert, köztük hét magyart sikerült kimenekíteni Szudánból

A szudáni polgárháborús helyzet miatt a magyar kormány a Magyar Honvédség erőforrásaira támaszkodva, a kül- és belügyi tárcával együttműködve egy különleges akció keretében 32 embert, köztük hét magyar állampolgárt menekített ki az országból – jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön hajnalban a kecskeméti repülőbázison.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál, a kimenekített magyarokat és külföldi állampolgárokat szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érését követően elmondta:

„a magyar emberek biztonsága a legfontosabb bárhol is vannak a világon”.

Az akcióval pedig minden magyar épségben hazatérhetett Szudánból – tette hozzá.

Szudánból kimenekített emberek az őket szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érése után a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán 2023. április 27-én. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A miniszter kiemelte: a nagy körültekintést igénylő, precízen végrehajtott „Sivatagi karaván” nevű akció technikai részleteiről biztonsági okokból nem mondhat többet, de a művelet révén

sikerült a hét magyar mellett nyolc nemzet, köztük amerikai, kanadai, norvég, török és szudáni állampolgárokat Dzsibuti érintésével Magyarországra hozni.

Kapcsolódó tartalom

Szalay-Bobrovniczky Kristóf köszönetét fejezte ki az akció valamennyi résztvevőjének, akik révén sikerült az országban rekedt 32 embert a lehető legrövidebb időn belül, biztonságosan kimenekíteni.

Szudánban április 15-e óta folynak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg,

valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán a Szudánból kimenekített magyarokat és külföldi állampolgárokat szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érése után 2023. április 27-én. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

A szudáni egészségügyi tárca szerint az összecsapásoknak már 512 halálos áldozata és 4193 sebesültje van. A szemben álló felek hétfőn háromnapos tűzszünetben állapodtak meg, az Afrikai Unió (AU) pedig tartós fegyvernyugvást sürgetett.

Kapcsolódó tartalom

A harcok kirobbanása óta több ország is megkezdte állampolgárainak kimenekítését Szudánból, miközben az elmúlt öt napban több mint 10 ezer, különböző állampolgárságú ember menekült Egyiptomba.

Kiemelt képünk: Szudánból kimenekített emberek az őket szállító Airbus A319-es honvédségi repülőgép földet érése után a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán 2023. április 27-én. (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Ajánljuk még