Időjárás

Szombaton érdemes kirándulni, mert utána jön a feketeleves

Ron DeSantis: Tűzszünet kell Ukrajnában

| Szerző: hirado.hu
Ron DeSantis, az elnökjelöltségre is esélyes republikánus politikus egyhetes nemzetközi körútja részeként Japánba, Dél-Koreába, Izraelbe és az Egyesült Királyságba is ellátogatott. Ez pedig alkalmat adott neki arra, hogy geopolitikai témákban is kifejtse véleményét. Egy japán lapnak adott interjúban DeSantis elmondta, Tajvan esetében a jelenlegi állapot megőrzése volna előnyös, míg Ukrajnában elsősorban a tűzszünet lehetőségének megteremtése lenne a helyes irányvonal.  

Az egyik legnépszerűbb amerikai politikus, Ron DeSantis floridai republikánus kormányzó Tokióban adott interjút a legjelentősebb angol nyelvű japán hetilapnak. A Nikkei Asia online felületén is elérhető interjúban a kormányzó leszögezte, Tajvan esetében az elsődleges célnak a háborús helyzet kialakulásától való elrettentésnek és a jelenlegi status quo megtartásának kell lennie.

Ha Hszi Csin-ping [kínai elnök] azt látja, hogy egy ellenséges akció költségei meghaladják a várható hasznot, akkor ez nem fog megtörténni

– fogalmazott DeSantis.

Arra viszont a politikus nem adott egyértelmű választ, hogy amennyiben Kína mégis a támadás mellett döntene, támogatná-e az amerikai katonai beavatkozást. A Nikkei Asia emlékeztet, Joe Biden már többször is kijelentette, hogy az Egyesült Államok megvédi Tajvant, amennyiben támadás éri.

Szerinte Kína ma már messze erősebb, gazdaságilag mindenképp, mint amilyen a Szovjetunió volt a 20. században, éppen ezért nagyon komolyan kell venni az általa jelentett fenyegetést. (Ami egybecseng a The Wall Street Journal szerzőinek minapi véleményével.)

Kapcsolódó tartalom

Az ukrajnai háborúra rátérve DeSantis kifejtette, Európának többet kell tennie saját biztonsága és Ukrajna érdekében.

Ez az ő kontinensük. Az Egyesült Államok gondoskodott a biztonságukról. Amit Lengyelország tesz, azt értékelni kell. De ott van Németország, mely nem csinál semmit” – mondta.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra a gazdasági teherre, amelyet az ukrajnai háború okoz. Az amerikai katonai támogatás eddig több tízmilliárd dollárt tett ki. Véleménye szerint az alapvető probléma azzal van, hogy a mostani amerikai külpolitika úgy tesz dolgokat, hogy konkrét célt fogalmazna meg előtte.

Szerinte el kellene kerülni, hogy az első világháború legpusztítóbb csatájához, a verdunihez hasonló elhúzódó, rengeteg emberéletet és anyagi ráfordítást követelő patthelyzet alakuljon ki Ukrajnában.

Mindenki érdekét az szolgálja, hogy olyan pontra jussunk, ahol tűzszünetet lehet kötni

– szögezte le a floridai kormányzó.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ron DeSantis floridai kormányzó. (Fotó: Getty Images)

Ajánljuk még