Aktuális

Változás a 4-es és 6-os villamos vonalán

Jogerősen felmentették Romániában Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt

Jogerősen felmentette a román legfelsőbb bíróság csütörtökön Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt, akit azzal vádolt a korrupcióellenes ügyészség (DNA), hogy a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának tagjaként beosztásával visszaélve hozzájárult a román állam megkárosításához.

Markót első fokon hivatali visszaélésért elmarasztalta a bukaresti táblabíróság, és öt év letöltendő halmazati börtönbüntetést szabott ki rá.

Kapcsolódó tartalom

A csütörtökön lezárult per 2016-ban kezdődött. A DNA vádirata szerint a – testületileg vádlottak padjára ültetett – kártérítési bizottság Horia Simu üzletembernek 8,7 millió euró kártérítést ítélt meg egy tengerparti, Konstanca városban levő, 25 hektáros telekért, amelyet a kommunizmus idején államosítottak, azonban a piaci árához képest felülértékelték.

A vádhatóság szerint az ügy kilenc vádlottja csaknem 7,7 millió eurós kárt okozott a román államnak azzal, hogy a piaci értéknél nagyobb kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanért. A legfelsőbb bíróság honlapján közzétett jogerős végzés szerint valamennyi vádlottat felmentettek a hivatali visszaélés vádja alól, de Crinuta Dumitrean, az országos restitúciós hatóság elnöke ellen elévülés miatt ejtették a megvesztegetés elfogadása vádját, és jogerőre emelték az alapfokon elrendelt 400 ezer eurós vagyonelkobzást.

Az RMDSZ volt tisztségviselőjét a további négy, hasonló korrupciós perben jogerősen felmentették, így az ellene indított valamennyi bírósági ügy lezárult.

Markó Attilát 2014-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy a restitúciós testület tagjaként hozzájárult egy államosított sepsiszentgyörgyi egyházi ingatlan – a Székely Mikó Kollégium – visszaszolgáltatásához. Miután az RMDSZ – akkor már büntetett előéletűnek számtó – politikusa ellen a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek, Markó Attila bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A mostani ítéletet távollétében hozták meg.

Ajánljuk még