Baleset

Öt jármű ütközött az autópályán, tíz kilométeres a torlódás

Több mint tízezren menekültek Szudánból Egyiptomba öt nap alatt

Több mint 10 ezer, különböző állampolgárságú ember menekült a harcok sújtotta Szudánból Egyiptomba öt nap alatt – jelentette be az egyiptomi határőrség szerdán.

A tájékoztatás szerint a két országot elválasztó kasztali és arkíni határátkelőkön április 21. és 25. között összesen 10 194 ember ért Egyiptomba.

Kapcsolódó tartalom

A szudáni válság miatt a héten készültségbe lépett a nemzetközi vörös félhold egyiptomi szervezete, amely hétfőn kiadott sajtóközleménye szerint segélyközpontot létesített az arkíni átkelőnél.

Szudánban április 15. óta folynak összecsapások a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Hemedti néven ismert Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között.

A szudáni egészségügyi tárca szerint az összecsapásoknak már 512 halálos áldozata és 4193 sebesültje van.

Kapcsolódó tartalom

A szemben álló felek hétfőn háromnapos tűzszünetben állapodtak meg, az Afrikai Unió (AU) pedig tartós fegyvernyugvást sürgetett.

Bankole Adeoye, a szervezet béke- és biztonsági felelőse aggodalmát fejezte ki a konfliktus régiós kiszélesedése miatt, és leszögezte azt is, hogy az Afrikai Unió nem tűri az esetleges közvetett (úgynevezett proxy) háborút a kelet-afrikai régióban.

Ajánljuk még