Aktuális

Őrizetbe vette a rendőrség a Klauzál téri bántalmazót

Közel százezer tisztázatlan állampolgárságú személy él Németországban

| Szerző: hirado.hu
Mintegy 95 ezerre tehető azok száma, akik többségében már évek óta Németországban élnek, azonban állampolgárságuk idáig tisztázatlan. A Baloldali Párt (németül Die Linke) most ezen lakosok számára a német állampolgárság könnyebb megszerzését tenné lehetővé.

A német szövetségi kormány szerint február végén közel 95 ezer tisztázatlan állampolgárságú személy tartózkodott Németországban, akik közül mintegy 57 ezer fő már több mint öt éve él az országban, azonban német állampolgársággal nem rendelkezik. A kormány kiemelte, ezen személyek többségének tartózkodási vagy pedig letelepedési engedélye van.

Ezen külföldiek közül sokan Szíriában, Németországban, Libanonban, Líbiában, Irakban, Szaúd-Arábiában, Ukrajnában, Afganisztánban továbbá Izraelben születtek.

Kapcsolódó tartalom

Németországban közel 30 ezer hontalan státuszú személy is tartózkodik

A külföldi személyek központi nyilvántartása a február 28-i adatok szerint 29 600 hontalannak minősülő személyt tartott számon, akik kik közül 23 ezren öt éve, vagy pedig annál is régebben tartózkodnak Németországban. Ebben a csoportban is legfőképp szíriaiakat találunk. A hontalanság státuszának megállapítása a szövetségi kormány szerint a külügyi hatóságok felelősségi körébe tartozik.

Fontos azonban megjegyezni azt is, hogy

külföldi vagy pedig hontalan szülők Németországban született gyermeke csak abban az esetben szerezhet német állampolgárságot, ha az egyik szülője már nyolc éve jogszerűen tartózkodik az országban, valamint korlátlan tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

A Baloldali Párt migrációs ügyekben nyilatkozó szóvivője, Gökay Akbulut a témával kapcsolatban kiemelte: „Legalább minden tizedik Németországban tartózkodó hontalan személy itt született. A szövetségi kormány szerint a tisztázatlan állampolgárságú személyek akár egyharmada is olyan személy lehet, aki szintén Németországban látta meg a napvilágot”. A szóvivő továbbá a német állampolgárság megszerzésének könnyebbé tételéről is említést tett, szerinte ugyanis

ezen „de facto német állampolgárok” számára olyan szabályozásra van szükség, amely gyorsan tisztázza státuszukat, és biztosítja a német állampolgársághoz való egyszerű hozzáférést.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Ajánljuk még