Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Pillanatokkal a landolás előtt vesztette el a kapcsolatot egy japán cég a Hold-szondájával

A japán Ispace űrkutatási vállalat pillanatokkal a tervezett holdraszállási idő előtt elvesztette a kapcsolatot a kereskedelmi Hold-szondájával, amelynek sorsa egyelőre ismeretlen.

A holdraszálló misszió a vállalat közlése szerint ezzel feltételezhetően kudarcba fulladt. Korábban más hasonló kereskedelmi missziók is sikertelennek bizonyultak.

Az eseményeket élőben lehetett nyomon követni a tokiói repülésirányítás központjából a vállalat YouTube-oldalán.

A szakemberek nem tudják egyelőre megerősíteni a Hakuto-R helyzetét, mivel nem fogtak semmilyen jelet, amiből az űrszonda állapotára tudnának következtetni.

A leszálló modul nagyjából egy órája tért le 100 kilométeres Hold körüli pályájáról, megkezdve az ereszkedést és sebessége csökkentését.

A 2,3 méter magas és kiterjesztett leszálló talpakkal 2,6 méter széles Hakuto-R tavaly decemberben indult a SpaceX amerikai űripari cég Falcon-9 hordozórakétájával a floridai Cape Canaveralból.

A misszió célja többek között az lett volna, hogy eljuttassa a Holdra az Egyesült Arab Emírségek űrkutatási hivatala által kifejlesztett holdjárót és a Japán Űrkutatási Hivatal (JAXA) kisméretű robotját.

2023 a kínai naptár szerint a nyúl éve, a Hakuto név pedig a japán mitológia fehér nyulára utal, amely a legenda szerint a Holdon él.

Mindeddig csak állami űrkutatási ügynökségek missziói jutottak el a Holdra. Két amerikai magáncég, az Astrobotic és az Intuitive Machines szintén tervezi már saját Hold-küldetését.

Kiemelt kép: Az ispace japán űrkutatási magánvállalat Hakuto-R holdszondájának és a holdjárműnek a makettje a tudományos újdonságokat bemutató tokiói Miraikan múzeumban, ahol a cég Hakuto-R holdraszálló űrszondájának landolási manőverét közvetítik 2023. április 26-ra virradóra. A Hakuto-R egy hónapja kering a Hold körül, és mintegy 100 kilométeres magasságból kezdi meg a leszállást április 26-án. Az űrszonda neve a japán mitológia szerint a Holdon élő fehér nyúlra utal. (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

Ajánljuk még