Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Oroszország 2028-ig meghosszabbította részvételét a Nemzetközi Űrállomás munkájában

Jurij Boriszov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal vezetője nemzetközi partnereinek küldött levelében jelezte, hogy Oroszország 2028-ig meghosszabbítja részvételét a Nemzetközi Űrállomás (ISS) munkájában.

Moszkva korábban bejelentette, hogy 2024 után kivonul az ISS-ről, és saját űrállomást épít.

Boriszov az űrutazás területén létrehozott eddigi legnagyobb és legsikeresebb projektként beszélt Oroszország, az Egyesült Államok, Európa, Kanada és Japán együttműködéséről. Egyúttal örömét fejezte ki, hogy az ISS „folytatja munkáját, és segít megvalósítani az emberiség legmerészebb elképzeléseit a világűr megnyitására”.

Alig két héttel korábban Boriszov vázolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek egy orosz űrállomás terveit, amely egyebek között egy orosz holdmissziót szolgálna ki.

A becslések szerint 6,7 milliárd eurós költségű űrállomás azonban még csak a tervezési szakaszban van. Az építésével megbízott Energija űripari vállalat vezető tervezője, Vlagyimir Szolovjov 2022 decemberében azt nyilatkozta, hogy Oroszország vélhetőleg 2028-ban küldhet először legénységet az orosz űrállomásra.

Moszkva 1986 és 2001 között önállóan működtette a Mir űrállomást.

Kiemelt kép: A NASA által közreadott képen Anna Kikina orosz, Josh Cassada és Nicole Mann amerikai, illetve Vakata Koicsi japán űrhajós (b-j) a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat SpaceX Dragon Endurance űrhajójában, a Shannon hajó fedélzetén 2023. március 11-én, miután az űrhajó a Nemzetközi Űrállomásról visszatérve leszállt a Mexikói-öbölben, a floridai Tampa partjai előtt. A négy űrhajós öt hónapot töltött a Föld körül keringő űrállomás fedélzetén. (Fotó: MTI/EPA/NASA/Keegan Barber)

Ajánljuk még