Aktuális

Videó: Busszal ütközött az autó Budapesten

Eljárás indult Ausztriában egy csalással vádolt egykori osztrák családügyi miniszterrel szemben

Eljárás indult Ausztriában kedden a csalással és versenyellenes magatartással vádolt Sophie Karmasin egykori osztrák családügyi miniszterrel szemben.

Az ügyészség szerint a volt tárcavezető jogellenesen jutott vagyoni előnyhöz miután otthagyta a politikai életet és visszatért egy közvélemény-kutató céghez, ahol korábban dolgozott. Karmasin állítólag közpénzekből finanszírozott felméréseket manipulált, hogy ezzel politikai támogatást nyújtson az akkori kancellárnak, Sebastian Kurznak. Mindketten a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) tagjai.

A bírósági eljárás egy több mint 78 ezer eurós (30 millió forint) állami juttatásra összpontosít, amelyet Karmasin jogellenesen kapott egykori miniszterként 2017-ben, mert ekkor már a közvélemény-kutató cégnél dolgozott.

„Mindig többet akart, neki sosem volt elég, és ezt másoknak kellett megfizetnie” – jelentette ki Gregor Adamovic illetékes ügyész. Hozzátette, hogy Karmasin csak azt követően fizette vissza az összeg nagy részét, hogy a sajtó beszámolt az ügyről.

Karmasint azzal is vádolják, hogy politikai karrierjét követően úgy kapott megbízásokat az osztrák sportminisztériumtól felmérések elvégzésére, hogy versenytársait rávette hamis és túlárazott ajánlatok megtételére. Ügyvédje azzal érvelt, hogy ezeket az ajánlatokat azt követően tették, hogy Karmasinnak már odaítélték a megbízást, így ő nem követett el szabálytalanságot.

Karmasin mellet egy minisztériumi tisztségviselő is a vádlottak padján ül. A tárgyalás előreláthatóan májusban ér véget. Elítélésük esetén akár három évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

A volt miniszter ellen egyébként a 2019 májusában kirobbant, az Osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós kormányának bukásához vezető Ibiza-botránnyal kapcsolatban is vizsgálat zajlik.

A kiemelt képünk illusztráció. (Fotó: Stockphoto)

Ajánljuk még