Baleset

Nekütközött egy hajó, papírmaséként omlott össze a híd – VIDEÓ

Világszerte ugrásszerűen nőnek a katonai kiadások

| Szerző: hirado.hu
Az országok világszerte rekordösszegeket költenek hadseregükre. Az infláció, az ukrajnai konfliktus és az Egyesült Államok azon törekvése, hogy megelőzze Kínát, jelentősen megemelték a tavalyi év hadi kiadásait.

 

Több probléma több pénzt igényel. Ez az egyik legfontosabb megállapítása a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI), a világ egyik vezető globális biztonsági kutatóközpontja által hétfőn közzétett legfrissebb adatoknak – írja a Deutsche Welle.

A témát kutatók 2022-re vonatkozóan a világ katonai kiadásainak éves szinten 3,7%-os növekedését regisztrálták. Ez minden idők legmagasabb értékét jelzi.

„Függetlenül attól, hogy a gazdaságok a vártnál jobban vagy rosszabbul teljesítenek, a hadsereg több pénzügyi forrást emészt fel, mint az előző években, vagy korábban valaha a történelem során” – mondta a DW-nek Nan Tian, a SIPRI vezető kutatója.

Azok számára, akik figyelemmel kísérik a világ eseményeit, a védelmi kiadások megduplázásának híre valószínűleg nem okoz meglepetést. Az ukrajnai konfliktus és a kelet-ázsiai feszültségek az országokat arra késztette, hogy ismét nagyobb figyelmet fordítsanak költségvetésükben a fegyverkezésre. A háború kitörésével egyik ország a másik után jelentett be újabb és újabb jelentős kiadásokat ezen a téren.

A NATO-tagok védelmi kiadásai 2014 óta emelkednek, Oroszország ugyanis ekkor annektálta a Krím félszigetet.

A védelmi szövetség tagországai megállapodtak, hogy 2024-re minden NATO-tag a nemzeti GDP-jének 2 százalékának megfelelő összeget fordít védelmi kiadásokra.

Nan Tian szerint Oroszország lehet, hogy a csatatéren nem érte el a várt sikereket, de a kibertérben még mindig erős ellenfélnek számít. Oroszország továbbá jelentős nukleáris arzenállal rendelkezik.

„Sok európai ország számára a kérdés valójában az, hogyan erősítsék meg a védelem minden aspektusát” – mondta. „A magasabb katonai kiadások célja az elrettentés Oroszországgal szemben”.

Ha az egyes országok fegyverkezési költégeit a nemzeti jövedelmükhöz viszonyítjuk, akkor látható, hogy a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában is jelentős katonai fejlesztések zajlanak. A térség más országai is erőteljesen fejlesztik haderőiket.

Ukrajna kiadásai a háború miatt emelkedtek meg extrém mértékben, de jelentős része a nyugati pénzügyi és technikai segítséget is tartalmazza. A SIPRI szerint Ukrajna 44 milliárd dollárt, azaz a GDP-jének egyharmadát költötte hadi kiadásokra, amelybe nem számolták bele a több mint 10 milliárd dollárt érő fegyveradományokat. Oroszország kiadásai ezen a téren közben 9,2 százalékkal emelkedtek.

A tavalyi évet az Egyesült Államok zárta a dobogó felső fokán. A globális költés 39 százalékát az USA tette ki, az őt követő Kína 13 százalékkal áll a dobogó második fokán.

Kiemelt kép: Ukrán katona betárazza egy Mi-8-as helikopter rakétavetőjét Kelet-Ukrajnában 2023. április 8-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Ajánljuk még