Rendkívüli

Elfogták a Klauzál téri gyilkosság feltételezett elkövetőjét

Rossz és még rosszabb forgatókönyvek – ekkora veszteségeket szenvedne el Kína és az USA egy konfliktusban

| Szerző: hirado.hu
Véresen komoly háborús játékot játszottak az amerikaiak, hogy szimulálják, mi történne, ha Kína megtámadná Tajvant és vele együtt a szigetet védő amerikai erőket. Az emberi és anyagi veszteség Kína és az Egyesült Államok oldalán is látványos lenne.

 

Terepasztalon játszottak háborús játékot a napokban az amerikai képviselőház Kínával foglalkozó különbizottságának tagjai, melynek során egy kínai támadást szimuláltak Tajvan és a térségben állomásozó amerikai erők ellen. – számolt be róla a Voice of America internetes portálja (voanews.com) az Associated Press hírügynökségre hivatkozva.

Minderre azért volt szükség, mert – ahogy arról a hirado.hu is beszámolt korábban – a Pentagon értesülései szerint Hszi Csin-ping 2027-ig meg akarja szállni a Dél-kínai-tengeren fekvő szigetet, amelyet Kína máig az ország részének tekint (hivatalosan az Egyesült Államok is elismeri, hogy Tajvan Kína része).

Kapcsolódó tartalom

A voanews.com beszámolója szerint a játékban a kínai rakéták záporoztak Tajvanra és az amerikai erőkre egészen Japánig és Guamig. Az eredmény: már a konfliktus kezdetekor több száz, vagy akár több ezer amerikai katona halálával kell számolni, de Tajvan és Kína veszteségei még nagyobbak lennének a szimuláció szerint.

Washington veszteségeinek lajstroma azonban itt nem érne véget: a háborús játszmában riadt és elidegenedett szövetségesek az amerikaiakat szinte teljesen egyedül hagyták a Tajvanért folytatott harcban.

A kínai diplomaták ugyanis elővágásokat végeztek, hogy az amerikai szövetségeseket a pálya szélén tartsák. De a Kína gazdasága elleni mindenre kiterjedő amerikai gazdasági intézkedések önmagában is elriasztották a szövetségeseket, ezért inkább jobbnak látták kimaradni az ügyből.

A játékban a kínai rakéták vízzuhatagként hullottak le Tajvanra és az amerikai erőkre egészen Japánig és Guamig. A térkép az amerikai katonai jelenlétet mutatja a Dél-kínai-tengeren

Ez az eredmény azért is meglepő, mert rámutat arra, hogy Amerikának mennyire óvatosan kell egyensúlyoznia szövetségesei megtartása érdekében. Korábban a hirado.hu-nak nyilatkozva Erdélyi Rezső Krisztián Amerika-szakértő arra világított rá, hogy az Egyesült Államoktól akkor is eltávolodnának szövetségesei, ha azt látnák, hogy nem védi meg Tajvant Kínával szemben.

Az amerikai képviselőház hadijátéka még egy problémás területre hívta fel a figyelmet.

Az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétákból álló készletei a Kínával folytatott elképzelt fegyveres konfliktusban nemes egyszerűséggel elfogytak.

Emellett az is kiderült, a két nagyhatalom közötti diplomáciai hiányosságok sem megnyugtatóak. „Felejtsük el, hogy az USA forródróton hívja fel Hszit, vagy valamelyik vezető tábornokát, hogy megnyugtassa a kedélyeket – ez nem fog megtörténni, legalábbis nem ebben a szerepjáték-forgatókönyvben” – írta a voanews.com. Az amerikai törvényhozókat ugyanis a az illetékes vezetők arról tájékoztatták, hogy Kína a múltban elkerülte az amerikai forródrót hívásokat.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Ajánljuk még