Gyász

Czakó Gáborra emlékezik a közmédia

Megindult a migránskaraván, ezrek menetelnek az mexikói–amerikai határ felé

| Szerző: hirado.hu
Újabb migránskaraván indult el a mexikói–amerikai határra. A háromezer fős csoport a guatemalai határról indult északnak. Többségük venezuelai, de vannak köztük kínaiak is. Több hónapig voltak bezárva a mexikói tranzitállomásokon. Azt mondják: tíz nap alatt elérik az Egyesült Államokat, ahol többségük azt tervezi, hogy beadja menedékkérelmét – hangozz el az M1 Híradójában.

A vérontás igazságért kiált. Ezért vonulunk ma. Induljunk” – mondta egy migránsjogi aktivista, majd elindult a mintegy háromezer főből álló menet. Egy 40 áldozattal járó tűzvész áldozataira emlékeztek, akik egy mexikói bevándorló központban haltak meg március végén.

A menet a guatemalai határhoz közeli Tapachulából indult és várhatóan tíz nap alatt jutnak el gyalogosan a fővárosba, Mexikóvárosba.

A résztvevők többsége Venezuelából érkezett, de vannak közöttük kínaiak és más ázsiai országok állampolgárai is.

A Ciudad Juarez-i negyven halott miatt demonstrálunk és követeljük a bevándorlási hivatal bezárását és a hivatal vezetőjének elmozdítását. Ezek a bevándorlási központok a századunk koncentrációs táborai ” – mondta egy  férfi.

Kapcsolódó tartalom

A nagy indulatokat kiváltó tűzvész a Mexikói Nemzeti Bevándorlási Hivatal egyik migránstáborában történt a mexikói-amerikai határnál.

A tüzet kiutasított migránsok okozták.

A halálesetek azonban megelőzhetők lettek volna, de a biztonsági kamerák felvételein látszik, hogy az őrök magukra hagyták a bezárt fogva tartottakat, akiknek így semmi esélyük nem volt, hogy meneküljenek a lángok elől.

A migránsközpontban történt tűzvész óta a migránsok még nagyobb igyekezettel próbálnak eljutni az Amerikai Egyesült Államokba,

mert attól félnek, hogy Mexikóban bezárják őket egy táborba, ahol az életük is veszélyben lehet.

Nem érzem magam itt biztonságban. A bevándorlási hatóságok mindenhol ott vannak. Ha engem is elkapnak, bezárnak és velem is megtörténhet ez a tragédia” – mondta egy venezuelai nő.

Kapcsolódó tartalom

A Mexikói Nemzeti Bevándorlási Hivatal több alacsonyabb rangú tisztviselője és őrei ellen már korábban vádat emeltek emberölés miatt, de a hivatal vezetőjét, csak hetekkel később – részben a nemzetközi és mexikói felháborodás hatására – a múlt pénteken hallgatták meg a Szövetségi Bíróságon és várhatóan ellene is vádat emelnek majd a bevándorlási központban történt tömeges haláleset miatt.

A rossz közbiztonsági helyzet és a szegénység miatt Latin-Amerika számos országából igyekeznek eljutni az Amerikai Egyesült Államokba, ezt pedig csak egész Mexikón keresztül vándorolva tudják megtenni.

A mexikói hatóságok minden lehetséges eszközzel, egyebek mellett ellenőrző pontok felállításával próbálják akadályozni a tömegek haladását. Ezek közé tartoznak a bevándorlási hivatal táborai, amikben rengetegen zsúfolódnak össze és töltenek el akár hónapokat szörnyű körülmények között.

A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA-EFE/Luis Torres)

Ajánljuk még