Aktuális

Putyin: Tudjuk, hogy iszlamisták követték el a terrortámadást, kérdés, ki volt a megrendelő

Már most a nyarat idézi az aszály, korlátozzák a vízhasználatot Olaszországban

| Szerző: hirado.hu
Rendkívül súlyos szárazság sújtja Olaszországot, klímakutatók szerint az északi tartományokban már most olyan a helyzet, mint nyár közepén. A Garda-tó vízszintje évtizedek óta nem volt olyan alacsony, mint most. Az olasz hatóságok szerint ha nem kezd el esni az eső, nyáron a vízhiány miatt több helyen redkívüli állapotot kell majd bevezetni, amely a többek között vízkorlátozást is jelenthet.

 

Különös látványosság vonzza a látogatókat a Garda-tóhoz. A tó öt szigete közül az egyik, a San Biagio ugyanis átmenetileg már nem sziget, hosszú földnyelv köti össze a Garda-tó partjával.

„A szárazság következményei jól láthatók.”

„A nagy tavak vízszintje az ilyenkor megszokottnál jóval alacsonyabb, különösen igaz ez a Garda-tóra. A vízkapacitásának mindössze 38 százaléka található most a mederben. A Pó folyó teljes szakaszán alacsonyabb most a vízszint, mint tavaly ilyenkor”

– mondta Ramona Magno, az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács munkatársa.

Kapcsolódó tartalom

A kutatási adatok szerint tavaly mintegy 40 százalékkal kevesebb csapadék hullott, az idei év elején is alig volt csapadék. Ezért már most, áprilisban egyes térségekben olyan alacsony a vízállás, mint amilyen nyár közepén szokott lenni.

A Pó völgye az egyik legfontosabb mezőgazdasági területnek számít Európában.

A tavalyi hőhullám és szárazság hatmilliárd eurós kárt okozott a gazdáknak, a folyó alacsony szintje ráadásul a vízierőművek áramtermelését is visszafogja.

A turisták is látják, hogy valami drasztikusan megváltozott Olaszországban.

Kapcsolódó tartalom

„A helyzet Lombardia és Piemont tartományban a legsúlyosabb. Délen legalább voltak viharok, itt azonban levegő is száraz már. Muszáj tenni valamit, hogy visszaálljon a hidrogeológiai egyensúly” – mondta egy turista, aki a Garda-tóhoz látogatott.

Piemont tartomány negyven városában már a héten korlátozzák a nem háztartási vízhasználatot.

Kritikus a helyzet Lombardiában is, ahol az öntözésre szánt vízmennyiség több millió köbméterrel csökkent a tavalyihoz képest.

Kapcsolódó tartalom

Közben környezetvédők azzal vádolják az olasz kormányt, hogy semmit nem tesz a jelenlegi vizhiány megakadályozására. Áprilisban figyelemfelkeltésként fekete festéket öntöttek az egyik híres római szökőkútba.

„Konkrét lépéseket várunk a kománytól. Nem akarunk olyan világban élni, amely néhány éven belül elsivatagosodik” – mondta egy aktivista.

Róma önkormányzata azt ígérte: a főváros nem fog víz nélkül maradni, egy kétmilliárd eurós beruházásaal ugyanis megkezdik a vizügyi ellátás korszerűsítését. Megakadályozzák, hogy az ivóvízhálózatból elszivárogjon a víz, bővitik és korszerűsítik a csatornahálózatot, valamint kampányt indítanak, hogy az emberek kevesebb vizet használjanak, illetve fogják fel és hasznosítsák újra a háztartásokban egyszer már felhasznált vizet.

Kiemelt kép: Alacsony a vízállás a Pó folyón a Lombardia régióban fekvő Ostigliában. (Foró: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Dalle Luche)

Ajánljuk még