Aktuális

Többen életüket vesztették a svájci Alpokban egy lavinában

Szöul szorosabb együttműködést szorgalmaz Észak-Koreával szemben a NATO térségbeli tagállamaival

Az egyre növekvő észak-koreai fenyegetettség miatt Dél-Korea szorosabb együttműködés mellett szólalt fel a NATO térségbeli tagállamaival tartott csúcstalálkozóján – közölte a dél-koreai külügyminisztérium szombaton.

A Litvániában zajló kétnapos találkozón Dél-Korea a NATO indo-csendes-óceáni térségbeli tagjaival, Japánnal, Ausztráliával és Új-Zélanddal tárgyalt.

A találkozón a Szöult képviselő Park Jong-min külügyminiszter-helyettes „komoly, közös válaszfellépést” sürgetett a jelen lévő NATO-tagállamok között, hozzátéve, hogy Phenjan rakétatesztelései és „nukleáris provokációi” szembemennek a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződésben (NPT) foglaltakkal, ami immár nemcsak regionális, hanem globális ügy is.

Az észak-koreai külügyminiszter pénteki nyilatkozatában leszögezte, az Egyesült Államoknak és a Nyugatnak nincs joga elvitatni Észak-Koreától a nukleáris nagyhatalmi státuszt, Phenjant pedig nem köti az NPT egyetlen pontja sem.

Kapcsolódó tartalom

Cso Szon Hui emellett elítélte a hét legfejlettebb ipari ország (G7) külügyminisztereinek keddi közleményét, melyben a tárcavezetők Phenjan ballisztikus rakétaprogramját bírálták, és hozzátette: „a G7-nek nincs sem felhatalmazása, sem képesítése arra, hogy beleszóljon, Észak-Korea miként gyakorolja szuverenitását”.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még