Aktuális

Putyin: Tudjuk, hogy iszlamisták követték el a terrortámadást, kérdés, ki volt a megrendelő

Nincs megállás, folytatódnak a kényszersorozások Ukrajnában

Egy ötgyermekes családapát is arra kényszerített az ukrán hadvezetés, hogy a fronton harcoljon, derül ki egy internetre felkerült videóból. Az ukrán hatóságok ezt cáfolták. Mindenesetre újabb felvételek jelentek meg a világhálón az országban zajló kényszersorozásról, mely a lakosság felháborodása ellenére továbbra is zajlik. Sokakat az utcáról próbálnak meg elhurcolni.

Az M1 Híradójában bemutatott felvétel szerint, mely a nyugat-ukrajnai Csernyivciben készült, egy autó behajt egy családi ház udvarára. A kapunál egy nő várakozik, hogy becsukja a kaput. Miután a kocsi megérkezik, a nő megpróbálja behajtani a kaput, de nem sikerül. A férje autóját ugyanis a hadkiegészítő iroda emberei hazáig követték. A katonák törvénysértő módon felmennek az udvarra is, hogy behívót adjanak át a sofőrnek.

Az ilyen és ehhez hasonló túlkapások mindennapossá váltak Ukrajnában, ahol a hadiállapot, és az azzal együtt járó sajtószabadság-korlátozás miatt, a közösségi oldalakon és az üzenetküldő csatornákon jelennek meg az ilyen felvételek.

Kapcsolódó tartalom

A pravoszláv húsvét idején a templomok környékén is előszeretettel osztogatták a behívókat.

A hátam mögött a katona odament a templom bejáratánál kéregető koldushoz. Gondolják el, a férfi kéreget, erre odamegy hozzá, és azt kérdi tőle, hogy, ugye nem akarsz élni? Hova viszik az ilyet? A húsdarálóba a frontra? Bahmutba? Nem tudom! És én ezt a saját szememmel láttam” – mondta egy férfi.

De van, ahol nincs szerencséjük a sorozótiszteknek, mert a behívást elutasító személy erősebb és földre teperi a hatóság munkatársait. Így történt egy ivano-frankivszki buszmegállóban is. De a legtöbbször nincs menekvés a besorozás elől.

Kapcsolódó tartalom

Egy felvételen az látszik, ahogy az egyik nyugat-ukrajnai faluban fognak el és rángatnak meg egy férfit a katonák, aki nem akar bevonulni. Az egyenruhások egyre erőszakosabban viselkednek a 18 és 60 év közötti hadkötelesekkel, emiatt egyre többen tiltakoznak is.

Sokak szerint valóságos embervadászat zajlik.

Előkerültek olyan felvételek is, ahol két férfi mesélte el, hogy egyikük annak ellenére került a frontra, hogy nincs semmi harci tapasztalata, és öt gyereke van. Az ukrán törvények értelmében a három gyermeket nevelőket tilos mozgósítani. A felvételek országosan nagy port kavartak.

Mellettem áll egy ember, akinek öt gyermeke és beteg édesapja van. És mégis elküldték ide. Azt szeretném megkérdezni, hogy az, aki ideküldte ezt az embert, ő miért nem jön ide? A hadkiegészítők miért nem a vagányokat, a képviselőket, a hivatalnokokat és azok gyermekeiket fogják el, hanem az ilyen egyszerű srácokat, akiknek nincs pénzük arra, hogy lefizessék őket?” – kérdezte felháborodottan egy katona.

Az ukrán hatóságok a videó megjelenése után tiltakoztak az abban elhangzottak ellen. Szerintük a hadsereg minden törvényt betart.

Ukrajnában május 20-ig hosszabbították meg a hadiállapotot, ezzel együtt az általános mozgósítást is. Május 20-a után pedig várhatóan újabb kilencven nappal hosszabbítják meg.

A kiemelt kép illusztráció, forrás: Hirado.hu grafika

Ajánljuk még