Aktuális

Szerdán kinevezik a Robert Fico vezette szlovák kormányt

Háromnapos tűzszünetet kötöttek az ellenséges felek Szudánban

Szudánban beleegyezett a 72 órás humanitárius tűzszünetbe a hadsereggel szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) a muzulmán böjti időszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére.

Az ENSZ által sürgetett fegyvernyugvás péntek reggel életbe lépett. Az RSF közleményében leszögezte: a tűzszünet alatt humanitárius folyosókat kell nyitni.

Pénteken – először a harcok kezdete óta – videóüzenetet tett közzé Abdel-Fattáh Burháni, Szudán katonai vezetője. Elmondta:

a katonai tanács továbbra is elkötelezett a polgári kormányzáshoz történő visszatérés mellett.

Biztosak vagyunk abban, hogy tapasztalatunk, bölcsességünk és erőnk segítségével úrrá leszünk a nehézségeken, megőrizzük az állam biztonságát és egységét” – tette hozzá. Burháni hollétéről továbbra sem lehet tudni.

A Szudáni Orvosok Bizottsága azt közölte, hogy Kartúmot péntek reggel is tüzérségi támadások érték.

A hét végén kitört harcoknak már több mint 350 áldozatuk van, helyszíni beszámolók szerint a legsúlyosabb összecsapások a fővárosban, Kartúmban, valamint az ország nyugati részén lévő Darfúrban zajlottak

Kapcsolódó tartalom

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és Világélelmezési Programja (WFP) azt közölte, hogy

10 és 20 ezer között van azok száma, akik az ország nyugati, Csáddal határos térségében kerestek menedéket az összecsapások elől.

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön javasolta a háromnapos tűzszünetet, „hogy a harci övezetekben rekedt polgári lakosok orvosi ellátáshoz, élelmiszerhez és más alapvető cikkekhez juthassanak”.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma helyi idő szerint csütörtök este közölte, hogy egy amerikai állampolgár életét vesztette Szudánban. A szóvivő több részletet nem közölt az áldozat személyazonosságáról és halálának körülményeiről, csupán annyit mondott, hogy felvették a kapcsolatot családjával.

Az amerikai védelmi minisztérium korábban bejelentette, hogy a hadsereg a kartúmi amerikai nagykövetség munkatársainak kimenekítésére készül. A művelethez több szomszédos országból is katonákat vezényeltek Szudánba – közölte csütörtökön John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) egy alkalmazottja is életét vesztette a harcokban pénteken – közölte az IOM. A szudáni férfi éppen a családját próbálta kimenekíteni a térségből, amikor autója kereszttűzbe került el-Obeid város közelében. A férfi már a negyedik ENSZ-alkalmazott, akit meggyilkoltak a hat napja tartó összecsapásokban.

„Mélyen megrendített kollégánk halálának híre, osztozunk felesége, újszülött gyermeke és a szudáni munkatársaink gyászában” – mondta António Vitorino, az OIM főigazgatója.

Az IOM a térségben próbál segítséget nyújtani annak a 3,7 millió embernek, aki a harcok miatt lakhelyének elhagyására kényszerült, de most közölték hogy felfüggesztették a szudáni tevékenységüket.

Burháni azzal vádolja az RSF vezetőjét, Mohamed Hamdán Daglót, aki a múlt hétig a helyettese volt a két évvel korábbi puccs után megalakított katonai tanácsban, hogy meg akarja kaparintani a hatalmat.

A két tábornok 2019-ben még közösen vett rész Omar el-Besír diktátor uralmának megdöntésében. Konfliktusukat a polgári kormányzás visszaállítását célzó, nemzetközileg támogatott tervekkel kapcsolatos nézeteltérések, valamint a milícia reguláris hadseregbe való beolvasztásának terve körüli viták váltották ki.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még