Időjárás

Egy hidegcsepp hozza a viharokat, mutatjuk, hol szakadhat le az ég

Elképesztően környezetszennyező a németországi villamosenergia-termelés

Németország a korábban hangoztatott környezetvédelmi irányelveivel ellentétben, magas károsanyag-kibocsájtással járó villamosenergia-termelő kapacitásokra támaszkodik. Elképesztő szennyezési statisztikák kerültek elő.

Az elmúlt harminc napról készült statisztikákból kiderült, hogy Németország szénerőművekkel termelte a felhasznált villamos energia jelentős részét – írja a V4NA.

A portál felidézte, hogy a napokban lekapcsolták Németország utolsó három atomreaktorát is. Az eredeti terv szerint erre tavaly év végén került volna sor, de a téli energiaválság miatt az erőművek tulajdonosai engedélyt kaptak arra, hogy kis ideig még működtessék azokat.

Kapcsolódó tartalom

Az Isar 2, az Emsland és a Neckarwestheim 2 reaktorok egyenként körülbelül annyi áramot termeltek, mint Svédország legnagyobb atomreaktora, az Oskarshamn 3. Ezen kapacitások eltűnésével azonban

Németország még inkább kitett lesz a megbízhatatlan, és hektikusan termelő megújuló energiáknak, illetve a környező országoknak.

Kapcsolódó tartalom

Németország az atomenergia kiesésével még inkább függővé válik a szénenergiától. A német kormány korábban kijelentette, hogy a több és bővített szivattyús tárolóerőmű javítani fogja a szél- és napenergia hasznosításának képességét, amelybe az ország az elmúlt években beruházott, azonban ezen energiaforrások időjárásnak való kitettségét még így sem sikerült kiküszöbölni.

Kapcsolódó tartalom

Mára Németország az EU azon országai közé került, ahol a legmagasabb az egy megtermelt kilowattórára jutó szén-dioxid-kibocsátás. Az ország ugyanis a korábban hangoztatott környezetvédelmi irányelveivel ellentétben, egyre inkább a magas károsanyag-kibocsátással járó villamosenergia-termelő kapacitásokra, például a szénerőművekre támaszkodik.

Kapcsolódó tartalom

Az ide vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás számos fejlődő országnál is magasabb volt Németországban.

Az elmúlt harminc napról készült statisztikák szerint az ország energiatermelése környezetszennyezőbb volt Szerbiánál, Nigériánál és Hondurasnál is.

A Deutsche Bahn szerint az elmúlt hónapokban egyébként megduplázódott a Németországon keresztül vasúton szállított szén mennyisége. Október óta naponta átlagosan harmincezer tonna szenet szállítanak vonatok az Északi-tenger kikötőiből a nagy erőművekbe Németország-szerte. Annak érdekében, hogy a szállítmányok időben célba érjenek a már így is erősen igénybe vett vasúti hálózaton, átmenetileg elsőbbséget élveznek. Ráadásul a szükséges mennyiség zavartalan szállítása érdekében a vasúti leányvállalat, a DB Cargo több mint ezer vagont állított ismét forgalomba, amelyeket korábban már leselejteztek.

Kapcsolódó tartalom

A szállított szén jelentős részét Rotterdam és Amszterdam kikötőiben rakják fel a vonatokra. Az útvonalak egyik fókuszpontja ezután a dél-németországi és a Saar-vidéki erőművekhez vezet.

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Kapcsolódó hírek

Atomenergia nélkül nincs energiabiztonság
Az Európai Unió elkötelezett az e-mobilitás nagymértékű elterjesztése mellett. Azonban az e-mobilitás globális és uniós térhódítása önmagában nem képes elősegíteni a klímavédelmi célok elérését, hiszen csak akkor lehet leginkább zéró kibocsátásról beszélni, ha a járművek töltéséhez szükséges energia is klímabarát villamosenergia-termelésből, azaz zöldáramból származik – fogalmazott Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő, az Atombiztos blog szerzője a hirado.hu kérdésére válaszolva. Az atomenergetikai szakértőt az Európai Unió zöld céljairól, az elektromos autók elterjedéséhez szükséges energetikai feltételek megvalósításáról, illetve a zöld energiatermelés módjáról kérdeztük.
Belföld
„Majd megfordul a szél?” Megújulás helyett összeomlott a német villamosenergia-termelés
Csendben elsimították, mert most még megtehetik: január 21-e óta leállt a szél és alig süt a nap Németországban és Nyugat-Európa nagy részén, így a „megújuló” energiaforrások, a szél- és naperőművek helyett a hagyományos erőművek biztosítják a villamosenergia-ellátást. Miből pótolja az atomerőműveit is leépítő Európa a huzamosabb időszakokban mindössze 20 százalékot megtermelő zöldenergia mellett a villamosenergia-szükséglet egyre inkább hiányzó 80 százalékát? – ezt  vizsgálja blogbejegyzéseiben egy német közgazdász.
Külföld
Még a németek szerint is a németek a felelősek az energiaválságért
Mérete és politikai súlya miatt, Németország nagyobb hatást gyakorol Európa energiapolitikájára, mint más tagállamok. A Századvég kutatásának eredményei alapján az európai polgárok 89 százaléka felelősnek gondolja az elhibázott német energiapolitikát az európai energiakrízis kialakulásáért és a válaszadók fele nagy szerepet tulajdonít Németországnak – áll a Századvég legújabb elemzésében.
Külföld
A németek eddig fordítva ültek a lovon az atomenergia kérdésében
Az egyik vezető német lap munkatársa, Morten Freidel komoly kritikát fogalmaz meg azokkal szemben, akik az európai trendeket is figyelmen kívül hagyva körmük szakadtáig ellenzik az atomerőművek újraindítását, ad absurdum újak építését Németországban. Így fogalmaz: <em>„A német politikusok sokáig abban reménykedtek, hogy a nukleáris energia kivezetése precedenst teremt majd Európában. Most azonban ennek pont az ellenkezője történik. Tényleg okosabbak vagyunk, mint szomszédaink?”</em>
Külföld
Így végeztek a Zöldek a német atomenergiával
Jövő áprilisban az utolsó atomreaktort is leállítják Németországban, a nukleáris energia főként a Zöldeknek köszönhető teljes kivezetése azonban meglehetősen kockázatos lépés.
Külgazdaság
Feszültséget kelthet Berlinben a lengyelországi atomprogram
Berlin nem nézi jó szemmel, hogy Lengyelország az atomenergiát támogatja. Varsó azonban nem aggódik: a lakosság 80 százaléka egyetért a kormány elképzeléseivel. A lengyelek dél-koreai technológiával építenének atomerőművet, amellyel 2035-ben kezdhetnék meg a termelést.
Külföld
Amíg Németországban az utolsót is bezárták, addig Finnországban megkezdte működését Európa legnagyobb atomreaktora
A létesítmény a skandináv állam energiaszükségletének 14 százalékát fedezi majd, csökkentve egyúttal a svédországi és norvégiai áram importjára való rászorultságot. Az<i> </i>atomerőmű új, hármas blokkja (<i>OL3)</i> mintegy 60 százalékkal csökkenti Finnország az áramimport-szükségletét – számolt be az M1 Híradója.
Külföld
Napokon belül leáll az utolsó német atomerőmű, de hogyan tovább?
Németországban a megmaradt három atomerőművet szombaton kapcsolják le végleg a hálózatról. A leállásnak valójában már tavaly év végén meg kellett volna történnie, ám az ukrajnai háború és az általa kiváltott energiaválság miatt a kormánykoalíció akkor úgy döntött, a reaktorokat a tél folyamán is üzemben kell tartani. A mostani lekapcsolást számos szakértő és politikus is bírálja, mondván ez az árak további emelkedéséhez és az ellátásbiztonság megrendüléséhez is vezethet.
Külföld

Ajánljuk még