Aktuális

Az amerikai képviselőház elfogadta az Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánt segélycsomagot

A Trump-ellenes republikánusok a lendületet vett volt elnök visszatérésétől tartanak

| Szerző: hirado.hu
A Republikánus Párt jelenlegi és volt munkatársai, akik éveket töltöttek azzal, hogy Donald Trumpot száműzzék az amerikai politikai életből, azt mondják, hogy a volt elnök 2024-es kampánya olyan lendületet kapott, hogy attól tartanak, messze ő lesz újra a párt elnökjelöltje.

 

Még az elején tart a pártok jelöltállítási versenye, de mégis már most szorongás jeleit mutatja néhány republikánus politikus, akik nem nézik jó szemmel Trumpot a 2016-os megválasztása óta, ugyanis a volt elnök kampánya hatalmas lendületet vett, és ezzel háttérbe szorítja legnagyobb riválisát, Ron Desantist – számolt be róla a Reuters.

DeSantis vegyes üzenetei az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatással kapcsolatban, vonakodása, hogy erőteljesen reagáljon Trump támadásaira, és az egyes országos és kulcsfontosságú állami felmérésekben elért rosszabb szereplése elbizonytalanította szövetségeseit és adományozóit.

A volt republikánus elnök, Trump fokozta az elmúlt időszakban a riválisa elleni támadásait.

Ezen a héten e-mailben támadta DeSantist, „vesztesnek” nevezte a Disney-vel folytatott csatájában, amely után a floridai kormányzó nemhogy nem vágott vissza, de végül védelmébe vette Trumpot az őt ért büntetőjogi vádakkal szemben – amelyeket egy Soros György által támogatott demokrata párti ügyész emelt ellene.

„Azzal, hogy DeSantis védi őt a vádirat miatt, mellékszereplővé válik Donald Trump központi drámájában. Ettől gyengébbnek tűnik, nem pedig erősebbnek” – mondta Sarah Longwell republikánus stratéga és régi Trump-kritikus.

Kapcsolódó tartalom

Ugyanakkor a politikai stratégák azt is hangsúlyozzák, hogy bár az elmúlt hetekben lekerült a reflektorfény DeSantisról még mindig a jelölési folyamat elején járnak, és a politikus még be sem jelentette jelölti szándékát.

Longwell figyelmeztetett, hogy Trump jelenlegi dominanciája elhalványulhat, de hozzátette: „Lehet, hogy DeSantisnak egyszerűen nincs meg a politikai tehetsége.”

Sokan gyakorlatilag már feladták

„Ha meg tudnánk akadályozni, hogy Trump legyen a jelölt, megtennénk. De ő lesz a jelölt” – mondta Reed Galen, a Lincoln Project, egy prominens Trump-ellenes csoport, amely jelenlegi és volt republikánusokból áll, társalapítója.

A republikánusok ezen szárnya továbbra is pénzt fog gyűjteni hirdetésekre, hogy Trumpot támadják az ingadozó államokban – mondta Galen –, de nem azzal a céllal, hogy megakadályozzák a jelöltségét, hanem hogy kárt okozzanak neki a 2024-es általános választások előtt a valószínűsíthetően demokrata elnökjelölt, Joe Biden ellen.

Sok republikánus csoportosul Trump mellé, amióta április 4-én egy New York-i kerületi ügyész vádat emelt ellene. Az amerikai kongresszusban és Floridában, ahol Trump és DeSantis is él, a megválasztott republikánusok körében megnőtt a támogatottsága.

Trump adománygyűjtése is megugrott. Segítői szerint az idei első negyedévben közel 19 millió dollárt gyűjtött össze a közös adománygyűjtő bizottságán és a kampányán keresztül. Ennek nagy része a vádemelését követően jött össze, amelyet sok republikánus politikai indíttatásúnak tart.

Kiemelt kép forrása: EPA/Justin Lane/Pool

Ajánljuk még