Baleset

Hét kilométeres torlódás alakult ki baleset miatt Budapest felé

Svájc szankciós listájára helyezte a Wagner-csoportot

Svájc felvette az orosz Wagner-csoportot és a RIA FAN nevű médiacsoportot az Ukrajnát ért orosz támadással kapcsolatba hozható egyénekkel és jogi személyekkel szemben bevezetett szankciós listájára – közölte csütörtökön a szövetségi gazdasági minisztérium.

A döntést azzal indokolták, hogy a Wagner-csoport Oroszország ukrajnai hibrid háborújának egyik eszköze, amely mögött tisztázatlan jogi, de azonos tulajdonosi háttérrel létrehozott, a világ egészére kiterjedő céghálózat rejtőzik; tagjai pedig többek között biztonsági, technológiai, nyersanyag-kereskedelmi és pénzügyi tevékenységet folytatnak.

Az orosz Patriot Media Group részét képező RIA FAN médiacsoport szankciós listára helyezését a közlemény nem indokolja, de kitér arra, hogy a szervezet kuratóriumát Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója vezeti.

A svájci kormány ugyanakkor az Európai Uniótól eltérően nem veszi fel szankciós listájára az RT Arabic és a Sputnik Arabic tévécsatornákat. A két csatorna továbbra is sugározhatja műsorait Svájcban, de reklámokat már nem mutathatnak be. A közlemény ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a svájci kormány megítélése szerint az említett médiacsatornák betiltásánál praktikusabb az, ha pontatlan állításaikat cáfolni próbálják.

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Ajánljuk még