Aktuális

Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat, Donald Trump is fogadja

Illegális bevándorlás: hiába kéri a kormány, hogy az unió járuljon hozzá a határvédelem költségéhez

Évek óta hiába kéri a kormány, hogy az unió járuljon hozzá a déli határon húzódó kerítés költségéhez – erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt arra reagálva, hogy az elmúlt időszakban a határkerítések szükségességét olyan európai politikusok is elismerték, akik korábban bírálták emiatt Magyarországot.

A migrációs nyomás eközben folyamatos Európa felé – hangzott el az M1 Híradójában.

A forgatókönyv lényegében évek óta ugyanaz. A migránsok Líbiából indulnak el, és már kellő távolságra Afrika partjaitól – szokás szerint – kifogy az üzemanyag a csónakjukból. Ezután segélyhívást adnak le, a közelben várakozó NGO-hajó pedig a fedélzetére emeli a migránsokat, és már viszi is őket Olaszországba.

Kapcsolódó tartalom

Az idei év első hónapjaiban már több mint harmincezer migráns ért partot Olaszországban. A nyáron havonta ötvenezer migráns érkezésére számítanak.

Kapcsolódó tartalom

A szerb–magyar szakaszon naponta több száz illegális migráns próbál az Európai Unió területére lépni, de a határzár és a határvédők megakadályozzák őket ebben. Szerdán 24 óra alatt több mint 560 főt állítottak meg. Az elmúlt években Brüsszelből számtalanszor támadták Magyarországot a kerítés megépítése miatt.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Parlament például még 2015-ben elfogadott egy állásfoglalást a kerítés megépítése miatt. Az Európai Bizottság akkori elnöke akkor úgy fogalmazott, hogy

„a menekülteket nem állítják meg a határok, a falak és a kerítések”.

Egy másik alkalommal pedig azt mondta, „a határok lezárása nem jelent megoldást”.

Az Európai Bizottság akkori migrációügyi biztosa pedig világossá tette, a bizottság nem támogatja a magyar–szerb határon épülő kerítést. Sőt, a néppárti biztos 2017-ben úgy nyilatkozott: el kell fogadnunk, hogy a migráció, a mobilitás és a sokszínűség az új norma, és a politikánkat is ehhez kell igazítanunk.

Kapcsolódó tartalom

Ha másképp nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére – ezt pedig már a napokban nyilatkozta az Európai Néppárt elnöke az olasz Corriere Della Sera napilapnak. Sőt, hozzátette, a néppárt teljes mértékben támogatja, hogy egy tagállam se maradjon egyedül az illegális migráció nyomásával szemben.

Kapcsolódó tartalom

„Örülünk annak, hogy egyre bölcsebb az Európai Néppárt a migráció kérdésében” – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Európai Néppárt 180 fokos fordulata téma volt a Kormányinfón is.

Kapcsolódó tartalom

Gulyás Gergely elmondta, a kormány álláspontja 2015 óta változatlan, az illegális bevándorlókat meg kell állítani, a bajbajutottakon helyben kell segíteni, nem pedig a bajt ide hozni. A miniszter hozzátette, Magyarország az elmúlt években eddig csaknem 270 milliárd forintot költött határvédelemre. Hozzátette, évek óta kérik, hogy az unió járuljon hozzá ezekhez a költségekhez, támogatás helyett azonban eddig csak támadás érkezett Brüsszelből.

Kapcsolódó tartalom

„A bizottság a határvédelem és kerítésépítés költségeit – amely valóban nem csupán Magyarországot, hanem Európa egészét védi, hiszen schengeni külső határról beszélünk – soha nem adta meg. Ezt nagyon sajnáljuk. Technikai eszközöknél minimális segítség volt, de ez körülbelül a határvédelem és kerítésépítés költségeinek egy-két százalékát jelenti. Legalább a felét megtéríthették volna, ez is volt a magyar kormány kérése mindig” – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kapcsolódó tartalom

Míg korábban az Európai Bizottság elnöke is élesen támadta Magyarországot a határkerítés miatt, addig néhány hete már az Európai Parlamentben azt mondta, hogy

„közös érdekünk az erős külső határok kialakítása”.

Kapcsolódó tartalom

Orbán Viktor miniszterelnök akkor közösségi oldalain reagált. A Twitteren úgy fogalmazott: „Üdv a klubban, Ursula von der Leyen és Manfred Weber.”

A Facebookon pedig azt írta: „Na, ugye! A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!”

Kiemelt kép forrása: MTI/honvédelem.hu/Kálmánfi Gábor

Kapcsolódó hírek

Az EP a migránsok tagországok közötti elosztását szorgalmazó tárgyalási megbízást hagyott jóvá
Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a menekültügyre és a migrációkezelésre vonatkozó tárgyalási megbízásokat hagyott jóvá, amelyek egyebek között kötelező erejű, a migránsok tagországok közötti elosztását szorgalmazó szolidaritási mechanizmust tartalmaznak a migrációs nyomással küzdő országok megsegítésére – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.
Külföld
Az európai baloldal továbbra is a migráció legalizálása mellett van
Csütörtökön szavaz az Európai Parlament (EP) a migrációs szabályok reformjáról, melynek tervezetét a testület Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE Bizottság) dolgozta ki. A korábban lapunk által is bemutatott javaslat jóformán legalizálná az EU határait érintő illegális migrációt és ellehetetlenítené a határvédelmi intézkedéseket. A „régi-új” ajánlás minimalizálná a migránsok biztonsági átvilágításra fordított időt, amit öt nap alatt kellene elvégeznie az érintett tagország hatóságainak. Továbbá hangsúlyozná az NGO-k szerepét a menedékeljárás idején, és természetesen további kiskapukat biztosítana a migránsoknak.
Külföld
Hidvéghi Balázs: Az Európai Unió nem tudta kezelni a migrációs válságot
Az Európai Unió nem tudta kezelni a migrációs válságot, és az uniós parlament (EP) nyolc évvel a bevándorlási krízis után is ugyanazokat a dolgokat hangoztatja, például, hogy növelni kell az európai szolidaritást, és segíteni a bevándorlók elhelyezésében és szétosztásában – jelentette ki Hidvéghi Balázs a Fidesz EP-képviselője szerdán Strasbourgban az MTI-nek adott nyilatkozatában.
Külpolitika
Uniós biztos: Az EU-nak szolidaritást kell vállalni a menekültekkel
Az EU-nak szolidaritást kell vállalnia azokkal az emberekkel, akik bőrük színe miatt menekülnek, vagy háború és üldöztetés elől, és azokkal is, akiknek nincs más választásuk, mint veszélyes utazást vállalva elhagyni hazájukat egy jobb élet reményében – jelentette ki Johannes Hahn uniós biztos kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.
Külföld
Manfred Weber: Ha másképp nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére
Falakat végső megoldásként kellene emelni, de ha másképpen nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére – mondta el Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, aki a jobboldali olasz kormány politikáját méltatta a Corriere della Sera című olasz napilapban hétfőn megjelent interjúban.
Külföld
Az olasz politikus szerint az EU képmutató a bevándorlás kezelését illetően
Az Olaszországban kihirdetett rendkívüli állapotról Susanna Ceccardi, a jobboldali Identitás és Demokrácia (ID) olasz európai parlamenti képviselője nyilatkozott lapunknak. A politikus hangsúlyozta, hogy az intézkedés keretében megemelt Országos Sürgősségi Alap forrásai a hatóságok munkáját segítik abban, hogy a tengeri útvonalon érkező migránstömeget kezelni tudják. A politikus szerint viszont az EU hozzáállása annak ellenére sem változott a migráció kérdésében, hogy már az olyan baloldali vezetésű országok sem támogatják a tömeges bevándorlást, mint Spanyolország és Franciaország.
Külföld

Ajánljuk még