Baleset

Öt jármű ütközött az autópályán, tíz kilométeres volt a torlódás

Hazugságra és történelemhamisításra képzik ki a mesterséges intelligenciát?

| Szerző: hirado.hu
Átírja az amerikai történelmet, cenzúrázza egy lap Hunter Bident leleplező cikkét, hamis és pontatlan információkkal árasztja el a keresőprogramokat – számos olyan információ látott napvilágot a napokban, melyek a ChatGPT programozásának erőteljes baloldali elfogultságát kifogásolják, míg Elon Musk szerint ezt a technikát egyenesen „hazugságra képzik ki.”

 

A Fox News Digital újságírói tesztelték a mesterséges intelligenciát (MI), eredményeik pedig alátámasztják Elon Musk véleményét. A Tesla és a Twitter vezére azt nyilatkozta ugyanis a héten a Fox News-on Tucker Carlsonnak adott interjújában: „Hazugságra képzik ki a mesterséges intelligenciát.” Musk azt is megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencia szoftvereit baloldali szakértők programozzák.

Kapcsolódó tartalom

A technológiai világ eufemisztikusan „hallucinációknak” nevezi, amikor a szélsőséges baloldali nézeteket tükröző programozás okán az MI valótlanságokat állít. Ezek a „hallucinációk” az amerikai történelem és politika olyan (baloldali szemléletű) alternatív verzióit kínálják, amelyeket az 1960-as évek óta terjesztenek Amerikában – írja a Fox News.

 

 

A lap példaként hozza fel, hogy milyen választ ad meg az MI az érdeklődők számára, amikor az ismert demokrata politikus, Al Gore volt alelnök édesapjáról, idősebb Al Gore szenátorról szeretnének információkat szerezni, aki Tennessee állambeli demokrata képviselő volt 1953-tól 1971-ig. Azt, hogy az egykori demokrata politikus a valóságban milyen beállítottsággal rendelkezett, az elmúlt évtizedekben Amerikában nagyrészt kitörölték a történelemből. Az MI-nél is jól látható ez a „fehérítés”: a ChatGPT nevű mesterséges intelligencia-platform

azt állítja, hogy idősebb Al Gore „a polgárjogok bajnoka volt”.

Csakhogy idősebb Al Gore az 1964-es polgárjogi törvény

hangos ellenzője volt, és ellene szavazott.

(Ez a törvény vetett véget a faji szegregációnak Amerikában – a szerk.)

Kapcsolódó tartalom

Kitörölt történelem

Amikor megkérdezték, hogy „Mi okozta Detroit hanyatlását?”, a ChatGPT így válaszolt: „Az egykor virágzó iparváros, az amerikai autóipar szívében fekvő Detroit hanyatlását több tényező együttes hatása okozta, többek között a gazdaság áttelepülése, a faji feszültségek és a városi hanyatlás (ez utóbbi egy szociológiai fogalom – a szerk.) .”

Miközben az MI által megadott adatokból is kiderül, hogy Detroit 1960-ban 1,7 millió lakossal büszkélkedhetett, viszont a 2020-as népszámláláskor már csak 638 000 lakosa volt, az MI elhallgatja azt a tényt, hogy a várost 1962 óta ugyanaz a politikai párt – a demokrata párt– vezeti.

A demokraták hatalomra kerülése kizsigerelte a város egykor világelső gyártóbázisát, és az egykor virágzó városban súlyos faji viszályt szított,

melyek az 1967-es zavargásokban csúcsosodtak ki – ez táplálta Detroit ijesztő elnéptelenedését. A városban most 50 ezer ingatlan áll üresen.

Mindez nem derül ki

az MI válaszaiból.

Az AI-t „be lehet programozni arra, hogy politikai hatásra hazudjon nekünk” – mondta Carlson a Muskkal készített interjúja után. „Egy olyan jövőt képzelhetünk el egy–két év múlva, ahol a körülöttünk lévő világról alkotott

minden tudásunkat az AI határozza meg, miközben hazudik nekünk”

– fejtette ki a Twitter mikroblogplatform tulajdonosa.

Cenzorként működik

Ugyanez a szoftver szabályosan cenzúrázta a The New York Post című lapot: az MI

nem volt hajlandó Hunter Bidenről a konzervatív orgánum stílusában írni

egy történetet. A hibát maga a program is elismerte. A lap kérdésére azt válaszolta önmagáról: „Lehetséges, hogy néhány szöveg, amelyre betanítottak, baloldali elfogultságú”.

A ChatGPT – írja a The New York Post – „óriási elfogultságot mutatott”, amikor nem írt cikket a New York Post által megadott témában, a CNN-nek azonban igen. Programozása ugyanis minden további nélkül lehetővé tette, hogy a liberális, baloldali orgánum stílusában fogalmazzon.

 

A bot pártpolitikai szempontból elfogult működése túlmutat a fejlesztők azon magyarázatán, hogy a programot „csak bizonyos hírforrásokra képezték ki” – jelentette ki Pengcheng Shi, a Rochester Institute of Technology számítástechnikai és informatikai tudományok tanszékének docense.

Újra itt a vadnyugat

„Ez egy kibúvó, és nem teljesen magyarázza meg azt a jelenséget, hogy miért nem engedte meg, hogy a New York Post stílusban írjanak. Ez egy emberi döntés, amelyet a ChatGPT magában hordoz” – mondta a The Postnak. „Az MI-nek semlegesnek kéne lennie a politikai, faji és nemi kérdésekben – fejtette ki a docens.

Kapcsolódó tartalom

Lisa Palmer, az AI Leaders tanácsadó cég stratégája kiemelte: „Aggódom amiatt, hogy az átlagember, aki (például) a Bing keresőmotort használja, nem fogja megérteni, hogy olyan információkat kaphat, amelyek nem felelnek meg a valóságnak.” A New York Post hozzáteszi: talán még ennél is ijesztőbb, hogy

a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatokat hiba esetén szinte lehetetlen felelősségre vonni,

tevékenységük felett pedig csak „minimális a felügyelet”.

Az MI programozása, szabályzása vadnyugati állapotokra emlékezet Palmer szerint, aki kormányzati szabályozó bizottságot sürget az MI-vel és működésével kapcsolatos etikai határok rögzítésére.

(Kiemelt kép: 2023. április 18., Berlin: Egy mobiltelefon képernyőjén látható a ChatGPT logója. Fotó: Hannes P. Albert/dpa/Getty Images)

Ajánljuk még