Fontos

Hajtóvadászat indult a józsefvárosi gyilkos után

Hamis interjút közölt Michael Schumacherrel egy német lap

| Szerző: hirado.hu
Óriási botrányt kavart egy német magazin azzal az interjúval, amelyet egy mesterséges intelligencia segítségével készítettek Michael Schumacher nevében.

A Die Aktuelle című német pletykalap legfrissebb számának címlapján a mosolygó Michael Schumacherrel azt hirdeti, hogy a lapban olvasható a tíz év hallgatást követő első interjú a hétszeres világbajnok autóversenyzővel.

Kapcsolódó tartalom

„Az első interjú” – áll öles betűkkel a címlapon, kiegészítve a „Világszenzáció!” felkiáltással. Csak lejjebb tesznek egyfajta utalást arra, hogy talán nem érdemes készpénznek venni a tudatosan megtévesztő és szenzációhajhász címeket: „Megtévesztően valósnak hangzik. Ami mögötte rejlik – az Aktuelle nyomozni kezdett” – írták.

A cikk címe egy Schumacher szájába adott idézet: „Az életem teljesen megváltozott”, a cikk pedig kérdezz-felelek interjú formájában sugallja azt, hogy ez egy beszélgetés a korábbi versenyzővel.

Azt csak később tisztázzák, hogy nem az igazi Schumacherrel, csupán egy mesterséges intelligencián alapuló rendszerrel, egy robottal beszélgettek, amely az interneten megtalálható információkat felhasználva képes szimulálni a hírességekkel való beszélgetéseket – írja cikkében az M4 Sport.

A portál megjegyzi, az interjú a Character.ai lehet, ami egy társalgó robotoldal, melyen köztünk élő és már elhunyt hírességekkel, így akár Albert Einsteinnel is lehet „kommunikálni”.

A Die Aktuelle cikke további kérdésekkel játszik rá a nyilvánvaló átverésre azzal, hogy jelzi, a  robot válaszai akár bennfentesektől származó információkon is alapulhatnak. „Hogy tényleg Schumi volt az, aki ezeket az információkat szolgáltatta a betegágyáról? Vagy talán valaki a családjából, vagy egy gondozó vagy alkalmazott? Bárhogy is, a válaszok megtévesztően valóságosak. Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?”.

Kapcsolódó tartalom

A válaszok egyébként közismert tényeken alapszanak, ezeket színezték ki némi képzelőerővel. Például: „Az életem teljesen megváltozott a baleset óta. Borzalmas időszak volt a feleségem, a gyerekeim és az egész család számára. Súlyosan megsérültem, hónapokig mesterséges kómában feküdtem, máskülönben a testem nem bírta volna. Nehéz időszak volt számomra, de a kórházi csapatnak sikerült visszahoznia a családomhoz” – áll az egyik „válaszban”.

Maga az álinterjú és annak szenzációhajhász tálalása komoly felháborodást váltott ki, többek közt Boris Rosenkranz német médiaszakértő is kemény kritikát fogalmazott meg weboldalán.

„Ez a sztori még az Die Aktuelle-től is komoly arcátlanságnak számít. Nehéz tagadni, hogy számítóan azt az érzetet keltik, hogy Michael Schumacher beszélhetett a fizikai állapotáról” – írta Rosenkranz.

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még