Baleset

Két kamion ütközött össze, lezárták az autóutat

A szerbiai nemzeti kisebbségek helyzete példaként szolgálhat az EU számára

A szerbiai nemzeti kisebbségek helyzete példaként szolgálhat az Euróai Unió számára, Belgrád ugyanis komolyan áll ehhez a kérdéshez és megbecsüli a nemzeti kisebbségeket – jelentették ki a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselői csütörtökön.

Gál Kinga és Deli Andor az MTI-hez eljuttatott közleményükben arról számoltak be, hogy az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportja csütörtöki, Strasbourgban tartott ülésének témái között a vajdasági magyar nemzeti közösség helyzetének bemutatása szerepelt.

A közlemény szerint Deli Andor felszólalásában azt mondta: a tapasztalok szerint az Európai Bizottság nem foglalkozik érdemben a nemzeti kisebbségek helyzetével. Látható volt ez az unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítését célzó Minority Safepack nevű európai polgári kezdeményezés kapcsán is – emlékeztetett.

„Éppen ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy ismertessük az Európai Unión kívül látható pozitív példákat. Szerbiában kellőképpen komolyan állnak ehhez a kérdéshez, megbecsülik a nemzeti kisebbségeket, jól működik a nemzeti tanácsi rendszer. Ezt láthatjuk a Magyar Nemzeti Tanács példáján is” – fogalmazott Deli Andor.

Fremond Árpád, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke előadásában rámutatott arra, hogy „a Szerbia és Magyarország közötti kiváló viszony” legnagyobb haszonélvezője a vajdasági magyar közösség. „Hálásak vagyunk anyaországunknak, Magyarországnak, amiért mindent megtesz, hogy Szerbia csatlakozása állandó téma legyen az Európai Unió intézményeinek napirendjén” – fogalmazott.

Gál Kinga, a Kisebbségi Munkacsoport társelnökeként kiemelte: a munkacsoportjának elsődleges célja, hogy az európai hagyományos nemzeti és nyelvi kisebbségek képviselői első kézből, a leghitelesebb forrásból tájékoztassák az európai parlamenti képviselőket. Örvendetesnek nevezte, hogy a vajdasági magyarság megmaradását kiemelkedő módon segíti elő a Magyar Nemzeti Tanács működése. Emlékeztetett: Szerbiában a magyar nemzeti közösség a legelkötelezettebb az ország uniós csatlakozása iránt. Fontos, hogy a csatlakozási tárgyalások felgyorsuljanak, és ezek során a kisebbségvédelem előtérben maradjon, hogy a vajdasági magyarság jogai ilyen módon is biztosítva legyenek – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Patrick Seeger

Ajánljuk még