Aktuális

Szerdán kinevezik a Robert Fico vezette szlovák kormányt

Uniós szóvivő: Meglőtték az Európai Bizottság munkatársát Szudánban

Lövés érte az Európai Bizottság szudáni humanitárius irodájának vezetőjét Kartúmban – erősítette meg az uniós bizottság név nélkül nyilatkozó szóvivője Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva szerdán.

„Valóban megerősíthetem, hogy ilyen sajnálatos incidens történt” – fogalmazott. Az uniós szóvivő biztonsági okokra hivatkozva nem adott tájékoztatást az eset körülményeiről, a sérülés súlyosságáról, valamint az érintett tartózkodási helyéről.

Kapcsolódó tartalom

Elmondta ugyanakkor, hogy

a helyszínen tartózkodó uniós személyzetet érintő esetleges rendkívüli biztonsági intézkedések szükségességét áttekintik, az értékelésig az uniós személyzetet nem evakuálják.

A Politico című brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy Wim Fransen, az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) belga állampolgárságú vezetője a szudáni fővárosban kitört fegyveres zavargásokban kedd este súlyosan megsérült, orvosi ellátásban részesül, de nincs életveszélyben.

Wim Fransen a második uniós tisztviselő,

aki megsérült a rivális katonai csoportok közötti, a hétvégén Kartúmban kitört konfliktusban.

Josep Borrell uniós hétfőn közölte, hogy „megtámadták” az EU szudáni nagykövetét. Az ír állampolgárságú Aidan O’Harát otthonában támadták meg fegyveresek és rabolták ki. Az EU külügyi szolgálatának szóvivője szerint O’Hara „jól van” és „folytatja feladatainak ellátását”.

A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok szombaton robbantak ki Szudánban. Az összecsapásokban eddig legkevesebb 180-an életüket vesztették és 1800-an megsebesültek.

Ajánljuk még