Baleset

Több jármű ütközött, egy sávon halad a forgalom az autópályán

Szudánban az újabb tűzszünet ellenére folytatódnak a harcok

Újabb huszonnégy órás tűzszünetet hirdetett a szudáni hadsereg és a rivális félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) helyi idő szerint szerda este hat órától, ennek ellenére szemtanúk szerint folytatódtak a harcok.

A nap folyamán folyamatos tüzérségi tűz hang hallatszott Kartúm központjában, a hadsereg főhadiszállása és a repülőtér környékén. Abdel-Fattah Burháni tábornok, Szudán katonai vezetője közölte, hogy a hadsereg kartúmi főhadiszállásáról irányítja a műveleteket.

Az 5,5 millió lakosú fővárost a hadsereg ellenőrzi, amely szemmel láthatólag igyekszik elvágni az RSF szállítási útvonalait.

A konfliktus Burháni és a helyettese, az RSF vezetője, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok, más néven Hemedti közötti hatalmi harc miatt mérgesedett el, a félkatonai szervezetnek a reguláris hadseregbe történő beolvasztásával kapcsolatos tervek miatt.

Kapcsolódó tartalom

Szombat óta több mint kétszázhetven polgári személy halt meg az összecsapásokban – jelentette szerdán a szudáni egészségügy-minisztérium és több kartúmi nyugati nagykövetség. Hozzátették, hogy az adatok nem véglegesek, mert a fővárosban, ahol szünetel az áramszolgáltatás és megrongálták a kórházakat, nem lehet értesülésekhez jutni.

A szudáni egészségügyi minisztérium becslése szerint a sebesültek száma kétezer-hatszáz.

„A számok magasak” és a szemben álló feleknek „haladéktalanul és feltételek nélkül be kell szüntetniük az ellenségeskedéseket a polgári személyek, diplomaták és segélymunkások elleni támadások jellemezte öt nap után” – követelte tizenöt nagykövetség – köztük az Egyesült Államok, az Európai Unió és Norvégia diplomáciai képviselete

– közleményében.

A csádi hadsereg hétfőn az ország területére lépő háromszázhúsz szudáni katonát fegyverzett le, akik a harcok elől menekültek és megadták magukat – közölte Daoud Yaya Brahim csádi védelmi miniszter, hozzátéve, hogy Csád nem kíván belekeveredni a konfliktusba.

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön az Afrikai Unió, az Arab Liga és más szervezetek vezetőivel virtuális konferencián vitatja meg a szudáni helyzetet – közölte szóvivője, Stéphane Dujarric.

„Szudánban az emberek fogytán vannak az élelmiszernek, üzemanyagnak és más fontos cikkeknek. Sürgős orvosi ellátásra is szükség van”

– tette hozzá a szóvivő.

Fegyveresek kórházakra és segélymunkásokra támadnak, ez utóbbiak ellen elkövetett nemi erőszakról is érkeztek jelentések – közölte az ENSZ.

A lisszaboni látogatáson tartózkodó Olaf Scholz német kancellár portugál hivatalai partnerével közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Szudánban veszélyes a helyzet mind a helyi lakosok, mind más ott tartózkodók számára, és Berlinnek kötelessége az állampolgárainak – más országok állampolgáraival együtt – segítséget nyújtania az elutazáshoz.

A Spiegel német hírmagazin korábban arról írt, hogy a német légierő a kartúmi harcok miatt kénytelen volt leállítani százötven állampolgárának három szállítógépével Szudánból történő kimenekítését.

Az evakuálás a kartúmi nemzetközi repülőtéren a futópályákon füstölgő repülőgépek miatt is nehézségekbe ütközik.

Kiemelt képünk: Tűzharc füstje lengi be a szudáni fővárost, Kartúmot 2023. április 19-én, amikor egynapos országos tűzszünet van érvényben a szembenálló felek közt. (Fotó: MTI/EPA)

Ajánljuk még