Időjárás

Elfújja a felhőket a szél, visszatér a virágpollen-csalogató napsütés

Rendőrök hatoltak be a kijevi Pecserszka Lavra területére

Rendőrök hatoltak be a kijevi barlangkolostor, a Pecserszka Lavra területére, és akadályozzák a belépést annak helyiségeibe – közölte az Ortodox Újságírók Szövetsége Telegram-csatornáján.

Az ortodox újságírószövetség szerint a kijevi Pecserszk kerület bírósága engedélyezte a rendőrségnek a kolostor több létesítményébe történő bejutást. A történelmi Kijevi Rusz egyik legősibb, és a modern Ukrajna területén található legrégibb kolostora körül március végén éleződött ki a helyzet.

Kapcsolódó tartalom

A kijevi kulturális minisztérium ugyanis felmondta – a Moszkva által kánoninak tartott – Ukrán Ortodox Egyházhoz (UPC) tartozó szerzetesekkel a bérleti szerződést, és felszólította őket, hogy március 29-ig hagyják el a kolostort. Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter kijelentette, hogy a szerzetesek akkor maradhatnak a barlangkolostorban, ha átlépnek a konstantinápolyi pátriárka által elismert Ukrajna Ortodox Egyházába (PCU).

A szerzetesek elutasították az épületegyüttes elhagyását, sőt, a következő napon istentiszteletet tartottak orosz nyelven. Március 30-án akarta ugyanis megkezdeni munkáját a barlangkolostor tulajdonában lévő ingatlanok átvételével és átadásával foglalkozó bizottság, de az UPC hívei nem engedték be a testület tagjait a Lavra területére.

Ajánljuk még