Aktuális

Kigyulladt a felújítás alatt álló éjszakai bár, sokan meghaltak

„Az autók elsüllyedtek. Úgy nézett ki az egész, mint egy filmjelenet" – munkásokat temetett maga alá a beomló parkolóház

| Szerző: hirado.hu
Összeomlott egy parkolóház Manhattanben, egy ember életét vesztette, legalább öten megsérültek. Az első vizsgálatok szerint az épület tetején parkoló járművek súlya, valamint az ingatlan állapota idézhette elő a tragédiát.

 

Hatalmas lyuk tátong a tetőn, és kocsik lógnak a háromemeletes garázs megdőlt felső szintjéről Manhattanben, néhány háztömbnyire a New York-i városházától és a Brooklyn-hídtól. A tetőszerkezet kedden omlott be, a rá nehezedő nyomás miatt gyakorlatilag teljesen szétlapította a megroggyant épületet.

Egy közeli háztetőről készült videón egymásra torlódott, felborult, összetört autók és a betontörmelékből felszálló por látható.

A közösségi médiában megjelent felvételek azt is megörökítették, ahogy az emberek menekülnek a parkolóházból, miközben hatalmas csattanás hallatszik.

A közelben tartózkodók pedig félelmetes dübörgésről és sikolyokról számoltak be. Szemtanúk földrengéshez hasonlították az összeomlás pillanatát.

„Mindenfelé törmelék és por volt. Az autók elsüllyedtek. Úgy nézett ki az egész, mint egy filmjelenet. Szörnyű volt” – mondta egy szemtanú, aki a közeli egyetem épületéből nézte végig a katasztrófát.

A tragédia után tűzoltók és mentőautók lepték el a környező utcákat, a mentők hordágyon hozták ki a sérülteket az épületből.

Kapcsolódó tartalom

Egy munkás az egyik felső emeleten rekedt, őt a szomszédos tetőn át mentették ki. A közelben lévő ingatlanokat is kiürítették.

Kezdetben a tűzoltók kezdték el átkutatni az épületet, de miután az szerkezetileg instabillá vált, úgy döntöttek, hogy robotkutyával folytatják a keresést. Drónokat is bevetettek, hogy felmérjék az ingatlan állapotát.

„Hála Istennek, volt egy robotkutyánk, amelyik be tudott menni az épületbe. Dróntechnológiát is használtunk, hogy valódi képet kapjunk arról, mi van az épületben, ami teljesen instabillá vált” – mondta New York polgármestere.

Az áldozatok valamennyien a garázsban dolgoztak, amikor rájuk szakadt a födém.

Úgy tűnik, mindenkit megtaláltak, senki nem maradt a romok alatt.

„Az épületben hat munkás tartózkodott az összeomlás idején. Négyüket stabil állapotban szállították kórházba, egy ember pedig visszautasította az orvosi ellátást” – nyilatkozta a tűzoltóság műveleti parancsnoka.

New York város megbízott építési biztosa egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy az épületet már 20 éve is veszélyesnek minősítették födémrepedés és más hibák miatt. 2003 óta több jogsértést is jelentettek az ingatlannal kapcsolatban. Bár ezek kijavítására 2010-ben terveket nyújtottak be, a helyreállítás valószínűleg nem valósult meg.

Kiemelt kép: Tűzoltók dolgoznak a helyszínen, miután részben összeomlott egy parkolóház New York Manhattan negyedében, 2023. április 18-án. Egy ember életét vesztette, legalább öt megsérült. (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Ajánljuk még