Időjárás

Kiadták a riasztást, lecsaphat a vihar és a jégeső

Ukrajna a tranzitutak megnyitását kéri Lengyelországtól az ukrán mezőgazdasági export előtt

A lengyelországi tranzitutaknak az ukrán mezőgazdasági termékexport előtti ismételt megnyitását szeretné első lépésként elérni varsói megbeszélésein Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter.

„Az első lépésnek a tranzit megnyitásának kell lennie, ez fontos és feltétlenül meg kell tenni, mielőtt más dolgokról is tárgyalnánk” – mondta az ukrán mezőgazdasági miniszter.

„Ukrajna élelmiszer-exportjának mintegy tíz százaléka lépi át a lengyel határt” – közölte a miniszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett kommentárjában, hozzátéve, hogy Magyarországon keresztül az ukrán mezőgazdasági exportnak mintegy hat százaléka halad át.

Kapcsolódó tartalom

Megjegyezte, hogy

az élelmiszeripari termékek tranzitja zavartalanul zajlik Magyarországon és Szlovákián keresztül.

A miniszter közölte, hogy szerdán Romániával, csütörtökön pedig Szlovákiával folytatnak egyeztetéseket a kérdésben.

Az Ukrajna gabonaexportját bonyolító fekete-tengeri kikötők forgalma leállt az orosz katonai akció miatt, így az ukrán gabona a szomszédos kelet-európai országokon keresztül keresett magának utat a külföldi piacokra.

Az Európai Unióban jellemző termelői árnál lényegesen olcsóbb ukrán gabona azonban logisztikai problémák miatt a tranzitországokban rekedt és komoly árversenyt támasztott a helyi mezőgazdasági termelőknek.

A fekete-tengeri hajózási útvonalakat tavaly júliusban nyitották meg ismét az ukrán gabonaszállítások előtt az Ukrajna, Oroszország, Törökország és az ENSZ között létrejött megállapodásnak köszönhetően.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még