Baleset

Elgázolt egy embert a vonat, késésekre kell számítani

Pfizer-botrány: felfüggeszthetik Ursula von der Leyen mentelmi jogát

Akár fel is függeszthetik Ursula von der Leyen mentelmi jogát, miután feljelentették az Európai Bizottság elnökét a Pfizer-botrány miatt. Egy belga lobbista azt kéri: derüljön ki végre, miről sms-ezett von der Leyen a Pfizer gyógyszergyár vezetőjével.

Korábban az európai ombudsman, több EP-képviselő és civil szervezet is sürgette, hogy hozzák nyilvánosságra ezeket az üzeneteket, de ez eddig nem történt meg – hangzott el az M1 híradójában.

Egy belga lobbista feljelentette a bíróságon az Európai Bizottság elnökét a Pfizer-vakcinák beszerzése miatt – értesült az Euractiv.

A brüsszeli hírportál azt írja, akár fel is függeszthetik Ursula von der Leyen mentelmi jogát.

A panaszt tevő Frédéric Baldan azt szeretné, ha végre kiderülne, miről sms-ezett az Európai Bizottság elnöke a Pfizer gyógyszergyár vezérigazgatójával.

Kapcsolódó tartalom

Szabálytalan megállapodás

Ursula von der Leyen 2020 decemberében jelentette be, hogy jóváhagyták a Pfizer-oltóanyag használatát az unióban. Ez volt az első koronavírus elleni vakcina, amely engedélyt kapott. Így az első 300 millió adaggal napokon belül elkezdődtek az oltások a tagállamokban.

Néhány hónappal később újabb, összesen 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről egyezett meg az Európai Bizottság az amerikai-német Pfizer–BioNTechhel.

Időközben azonban felmerült a gyanú, hogy a megállapodás nem volt szabályszerű.

Nyoma veszett az üzeneteknek

A New York Times számolt be arról, hogy a 35 milliárd eurós beszerzésről Ursula von der Leyen privát telefonjáról, egyszerű szöveges üzenetekben (sms) egyezett meg a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával.

Hogy pontosan mit tartalmaztak az sms-ek, azóta sem derült ki, az üzeneteknek ugyanis nyoma veszett.

Kapcsolódó tartalom

Ebből hatalmas botrány kerekedett. Több uniós politikus azt kifogásolta, hogy az Európai Bizottság elnökének férje, Heiko von der Leyen az egyik amerikai gyógyszerészeti cég orvosigazgatója. Ezért összeférhetetlen lett volna, hogy a vakcinabeszerzésről Ursula von der Leyen egy személyben tárgyaljon.

Vizsgálatot indított az Európai Számvevőszék is, de hiába kérték az sms-ek kiadását, azt a bizottság megtagadta.

Az uniós ombudsman szerint Ursula von der Leyen stábja szándékosan hátráltatta a munkájukat.

Kapcsolódó tartalom

Túlterjeszkedett a hatáskörén

Újra nekimentek Ursula von der Leyennek a titokzatos Pfizer-sms-ek miatt – írja a Mandiner a belga lobbista feljelentése kapcsán. A portál idézi Frédéric Baldant, aki szerint az Európai Bizottság elnöke túlterjeszkedett a hatáskörén és megszegte az EU szerződéseit. A tagállamok ugyanis nem őt, hanem a Bizottságot bízták meg, hogy kössön szerződést az oltóanyag-beszerzésre. A párizsi ügyvédi kamara szerint a kijelölt bírónak mindenképpen ki kell vizsgálnia a panaszt.

Kapcsolódó tartalom

Nem ez volt az első alkalom, hogy Ursula von der Leyen bajba került szöveges üzenetei miatt. Az Európai Bizottság elnöke Angela Merkel minisztereként is SMS-ben kötött tanácsadói szerződéseket. Ráadásul egy olyan hadiipari céggel, amelynél Ursula von der Leyen egyik fia is jól fizető állást kapott.

Kiemelt képen: Ursula von der Leyen sajtótájékoztatót tart a Pfizer puursi üzemében tett látogatásakor, 2021. április 23-án. A bizottság elnöke bejelentette, hogy az Európai Bizottság hamarosan újabb szerződést köt a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal 1,8 milliárd adag koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről. (Fotó: MTI/EPA/AFP/John Thys)

Kapcsolódó hírek

Ajánljuk még