Időjárás

Az ország egyes részein 24–25 fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Már a szlovákoknak is elegük van az olcsó ukrán gabonából

Magyarország és Lengyelország után Szlovákia is felfüggesztette az ukrán gabona behozatalát. Szlovákiában korábban már mérgező, az unióban tiltott vegyszerrel szennyezett szállítmányt is találtak. Az Európai Bizottság azt ígéri: újabb segélycsomag készül az ukrán gabonadömping által sújtott, kelet-európai gazdaságok számára.

Szlovákia is ideiglenesen leállította az Ukrajnából származó gabona és néhány mezőgazdasági termék behozatalát. Erről a megbízott szlovák kormány döntött hétfői ülésén – számolt be a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya.

„Ez vonatkozik a más mezőgazdasági termékek importjára is, egyelőre szintén ideiglenes intézkedésről van szó, azt még nem közölték, hogy mennyi ideig tart a tiltás, illetve továbbra is tart a tárcaközi egyeztetés az ügyben, tehát a további információk később fognak megjelenni” – mondta az M1 tudósítója.

Kapcsolódó tartalom

Szlovákiában egyébként már korábban felfüggesztették az Ukrajnából származó gabona feldolgozását, 1500 tonna búzában találtak ugyanis az egészségre káros, az EU területén tiltott növényvédő szert.

A hétvégén Lengyelország és Magyarország is bejelentette: átmenetileg leállítja az ukrán gabona behozatalát. Magyarország továbbá az olajos magvak, a csirkehús, a tojás és a méz importját is megtiltja június 30-ig.

Egyre több tagállam kifogásolja, hogy az eredetileg az éhínség sújtotta afrikai országokba szánt, olcsó ukrán gabona a szolidaritási folyosók megnyitása után a régióban reked. A beáramló ukrán áru ugyanis eladhatatlanná teszi az itt megtermelt, minőségi gabonát.

A kereskedelem az EU hatáskörébe tartozik, az egyoldalú szabályozást tiltják a jogszabályok – így reagált az Európai Bizottság szóvivője a magyar és a lengyel importtilalomra. Hozzátette azonban, hogy tisztában vannak a gazdák nehéz helyzetével, ezért egy újabb segélycsomagon dolgoznak, amely az érintett tagállamokat célozná.

„Az első csomag 56 millió eurót szavazott meg Lengyelországnak, Bulgáriának és Romániának. A Mezőgazdasági Alapból biztosítjuk az összeget, amelyet pont az ilyen vészhelyzetekre tartunk fenn. Most egy újabb csomagon dolgozunk, és bár részleteket nem árulhatok el, szeretném elmondani, figyelembe vesszük az importtermékek hatását az Ukrajnával szomszédos országokban” – mondta Miriam García Ferrer szóvivő.

Kapcsolódó tartalom

Egy ukrán újságíró kérdésére, hogy milyen büntetőintézkedésekkel sújthatja az EU Magyarországot és Lengyelországot az importtilalom miatt, az Európai Bizottság vezető szóvivője is csatlakozott a szóváltáshoz. Eric Mamer kijelentette: nincs szó szankciókról. Ebben a helyzetben sokkal inkább megoldást próbálnak találni.

„Lengyelország és Ukrajna többi szomszédja minden tőle telhetőt megtett, hogy segítsen Ukrajnának. Ezt nagyon nagyra tartjuk. A lényeg a következő: nem célunk az, hogy nehézségekkel terheljük a lakosságot az Európai Unióban, mialatt Ukrajnát támogatjuk. Tehát ez a történet most nem szankciókról szól, hanem arról, hogy megoldást találjunk, amely Ukrajna és az EU számára is megfelelő s összhangban van az EU jogszabályaival” – mondta a szóvivő.

Az ukrán Interfax kérdésére az EU-szóvivő kijelentette: a segélycsomaggal kapcsolatos javaslat napokon belül elkészül, ám mivel azt még a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk, akár hetekbe is telhet, mire életbe lép.

A kiemelt kép illusztráció. A képen: 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenőrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)

Ajánljuk még